Home / Vijesti / BiH / DETALJI O ZAPOŠLJAVANJU U NJEMAČKOJ: PRIVILEGIJE ZA BALKANCE MLAĐE OD 45 GODINA

DETALJI O ZAPOŠLJAVANJU U NJEMAČKOJ: PRIVILEGIJE ZA BALKANCE MLAĐE OD 45 GODINA

Državni sekretar u MUP-u Njemačke Štefan Majer (Stefan), pojasnio je za “Deutsche Welle”  detalje novog zakona useljavanja u Njemačku, te detalje o tome kako postupati kada na snagu stupi novi zakon, a još bude na snazi takozvano pravilo za zapadni Balkan.

On je naveo kako je glavni fokus na “useljavanju stručne radne snage”, odnosno kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropke unije. Istakao je da se novim zakonom prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka odnosno kvalificiranog radnika.

– Ubuduće se više neće primjenjivati pravilo prema kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Njemačke ili neke druge zemlje EU. Također, ukida se i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način – rekao je Majer.Poznavanje njemačkog jezika

Prema novom zakonu, kako je istakao, svako ko je u svojoj državi stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna, prema standardnima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Njemačkoj, može pod olakšanim okolnostima useliti, kako bi radio ili tražio prikladan posao.

 Važno nam je dobro poznavanje njemačkog jezika: u nekim oblastima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potreban nivo B1, a za mesto u obrazovanju B2 – naveo je Majer.

Naglasio je i da će se uvjeti za dolazak u Njemačku provjeravati prije planiranog dolaska preko diplomatskih predstavništava.

– Tu treba napomenuti da postoji i mogućnost dokvalifikacije u Njemačkoj. Znači, ako neki stepen kvalifikacije nije dovoljan za izdavanje dozvole za useljavanje radi zapošljavanja onda se tom kandidatu može omogućiti da potrebnu dodatnu kvalifikaciju stekne i u Nemačkoj – naveo je Majer.

Privilegije za Balkance

Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana nema veze s novim zakonom o useljavanju stručne radne snage.

– Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalificiranih i nekvalificirnih radnika. I to je dovelo do toga da za nekvalificirane radnike obrada podataka traje vrlo dugo. Ne bih rekao da će u svim predstavništvima doći do gužvi i zastoja, jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalificiranim radnicima. Međutim, pojačane navale na diplomatska predstavništva naravno nisu isključene. Tu će sigurno doći do pojačanja osoblja. Ali to je zadatak ministarstva vanjskih poslova – istakao je Majer. 

Prema njegovim riječima, građani zapadnog Balkana su na neki način privilegirani.

– Ko ispunjava uvjete za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije. Ako neko ne ispunjava zahtjeve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvijek postoji mogućnost useljavanja u Njemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu – istakao je Majer.

Stariji od 45 godina

On je napomenuo da je kroz mjeru o zapošljavanju građana zapadnog Balkana u Njemačku došao velik broj polukvalificiranih i nekvalificiranih i najvećim djelom i starijih radnika.

– To budi bojazni da bi Njemačka mogla biti suočena s dodatnim opterećenjima povezanim s penzijom ovih radnika – rekao je on. 

Prema novom zakonu sada će useljenici stariji od 45 godina morati dokazati da su dovoljno uplaćivali u penzijsko osiguranje. To je jedna mogućnost, a druga je da na novom radnom mjestu u Njemačkoj zarađuju najmanje 3.600 eura bruto./Hayat/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)