Home / Vijesti / BiH / SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora

Pravni zastupnici slovenačkog preduzeća “Vijadukt”, koje je nedavno dobilo pravosnažnu presudu tešku 90 miliona KM protiv Republike Srpske, zvanično su zatražili da Srpska taj dug isplati. Svaki mjesec odugovlačenja, RS će koštati dodatnih pola miliona KM kamata, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Zamjenik pravobranioca BiH Mlađen Mandićpotvrdio je za CAPITAL da su Slovenci zatražili izvršenje presude.

“Oni su uputili zahtjev za dobrovoljno izvršenje presude, ukoliko ne bude dobrovoljno oni će blokirati račun Republike Srpske. Pravobranilaštvo BiH sa tim nema veze jer nismo učestvovali u tom postpuku“, rekao je Mandić.

Kako saznajemo pravni zastupnici “Vijadukta” tražili su da se novac uplati na račun fonda, koji je umjesto slovenačkog preduzeća platio troškove arbitraže.

Međutim, Republika Srpska je tražila da joj se dostavi saglasnost “Vijadukta” da novac uplati na taj račun.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Washingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća “Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su da prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi RS to odbili, smatrajući da je pravda na njihovoj strani.

Kako dogovora nije bilo “Vijadukt” 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada Republike Srpske potpisala je sa Savjetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

Republiku Srpsku u ovom sporu je zastupala advokatska kancelarija “Karanović i Nikolić”, a “Vijadukt” kancelarija “Baroš” iz Banjaluke.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)