Home / Nauka i Tehnologija / Otkriveno osam misterioznih impulsa koji se ponavljaju iz dubine svemira

Otkriveno osam misterioznih impulsa koji se ponavljaju iz dubine svemira

Astronomi se nadaju da bi ovo otkriće moglo podstaći druge astronome da “usmjere svoje teleskope” na izvore novootkrivenih signala.

Astronomi koji proučavaju zagonetne signale koji dolaze iz svemira, brze radio udare zvane “FRB”, nedavno su otkrili osam novih ponavljajućih “FRB” udara, čime je ukupan poznati broj takvih signala povećan na 10, prenosi “Sience alert”.

Kako mediji ističu, naučnici su do početka 2019. godine bili svjesni postojanja samo jednog ponavljajućeg “FRB” udara (“FRB” 121102), a drugi, “FRB” 180814, je prijavljen u januaru.

Posljednjih osam ponavljajućih signala otkrili su kanadski teleskopi, pružajući istraživačima dovoljno mogućnosti da uporede ove “FRB” udare i da utvrde njihove sličnosti i razlike.

“Mislim da će ovaj članak podstaći ostale astronome da usmjere svoje teleskope ka ovim novootkrivenim izvorima”, kaže fizičarka Zigi Pleunis sa Univerziteta Mekgil.

“Ove nove informacije mogu nam pomoći da shvatimo šta stvara ponavljajuće signale”, smatra Pleunisova.

Mediji takođe ističu da nedavno otkriće može takođe ukazivati i na to da se svi “FRB” udari zapravo ponavljaju, ali da su neki mnogo aktivniji od drugih, prenosi “Sputnjik”./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)