Home / Kompanije i Tenderi / Gazprom i OMV sklopili sporazum o zamjeni imovine

Gazprom i OMV sklopili sporazum o zamjeni imovine

Ruski Gazprom, u nastojanju da odbrani svoj udio na evropskom energetskom tržištu, dogovorio je zamjenu imovine u sektoru istraživanja i proizvodnje sa OMV-om, austrijskom naftnom i gasnom kompanijom koja pokušava da snizi troškove proizvodnje usred pada cijena nafte.

Prema dogovoru, OMV nudi ruskoj državnoj grupi učešće u norveškoj offshore imovini, u zamjenu za manjinski udio u dva bloka Gazpromovih gasnih polja u sjevernom Sibiru. Ove dvije kompanije takođe su dogovorile o ugovoru opskrbi sirovom naftom za OMV-ovu rafineriju u Schwechatu u Austriji i razmjeni know-how, navedeno je u zajedničkoj izjavi u petak.

“Oboje imamo koristi”, kazao je izvršni direktor OMV-a Rainer Seele na brifingu u Sankt Peterburgu, Rusija, nakon potpisivanja sporazuma.

Dogovor može biti kompletiran do kraja ove godine, izjavio je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller na istom događaju, kojem su takođe prisustvovali austrijski ministar finansija Hans Jörg Schelling, ruski ministar energetike Aleksandar Novak i ministar za energiju Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al Mazrouei, koji imaju udio u OMV-u.

Rusija, koja se oslanja na naftu i plin za oko 40% svojih prihoda u budžetu, odlučila se na energetsku saradnji sa svojim najstarijim partnerima u zapadnoj Evropi, uglavnom Njemačkom i Austrijom, zbog međunarodnih sankcija nad Ukrajinom. OMV pak planira da smanji troškove usljed činjenice da niske cijene sirove nafte skupu proizvodnju u Sjevernom moru čine neprofitabilnom.

Seele, koji je radio u kompanijama koje su sarađivale sa Gazpromom više od dvije decenije, rekao je da prošle godine da će Rusija kompaniju sa sjedištem u Beču osposobiti za budućnost.
Troškovi proizvodnje u Sibiru iznose oko petinu onoga što OMV troši u Sjevernom moru, rekao je on.

Kada je potpisan prvi ugovor o razmjeni imovine u septembru, OMV je pristao da preuzme 10% udjela u 10 milijardi vrijednom Gazpromovom projektu gasovoda preko Baltičkog mora. Planirano je da gasovod, poznatiji kao Nord Stream 2, počne s realizacijom 2019. a suočava se s kritikama istočnih članica Evropske unije.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)