Home / Vijesti / Svijet / Fondom od dva bilijuna dolara pripremaju se za kraj naftne ere
Oil Production

Fondom od dva bilijuna dolara pripremaju se za kraj naftne ere

Uz investiranje u domaću privredu, novcem fonda bi se kupovale dionice svjetskih divova, a novca će biti toliko da bi fond mogao preuzeti Google, Apple, Microsoft i Berkshire Hathaway.

Saudijska Arabija namjerava preko Javnog investicijskog fonda (PIF), koji bi trebao kontrolirati dva bilijuna dolara, smanjiti ovisnost o prihodima od nafte i pripremiti ih za kraj naftne ere. Taj je plan iznio princ Muhammed bin Salman u intervjuu za Bloomberg. Kako prenosi Večernji list, uz investiranje u domaću privredu, novcem fonda bi se kupovale dionice svjetskih divova, a novca će biti toliko da bi fond mogao preuzeti Google, Apple, Microsoft i Berkshire Hathaway.

‘Bez sumnje, to će biti najveći fond na svijetu’, kazao je Salman te dodao kako taj fond već ima akcije u Saudi Basic Industries Corp, najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na burzama i najvećoj saudijskoj banci National Commercial Bank, a aktivan je i u inozemstvu.

Jedan od prvih koraka na tom putu stvaranja megafonda bit će javna ponuda saudijskog naftnog giganta Aramco koji bi kasnije trebao biti pretvoren u industrijski konglomerat. Prva ponuda dionica mogla bi biti ostvarena već iduće godine, a vjerojatno je da će u prvoj fazi Saudijska Arabija prodati tek pet posto dionica. Prema sadašnjem planu, do 2020. godine planiraju povećati udio ulaganja u inozemstvu na 50 posto. Prema predviđanjima princa Muhammeda bin Salmana, Saudijska Arabija će u roku od 20 godina provesti diversifikaciju svoje ekonomije tako da neće isključivo ovisiti o nafti. Saudijska Arabija već je započela strukturalne reforme kako bi, zbog pada cijena nafte, zadržala budžetski deficit ispod 15 posto BDP-a. No, pitanje je dolaze li ovakvi potezi prekasno. U studiji MMF-a navodi se da su zemlje iz ovog dijela svijeta propustile možda i najbolju šansu za ovakve poteze – period kada je cijena nafte bila iznad 100 dolara za barel.

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)