Home / Vijesti / BiH / Cijena nije dovoljna da se izmire sve obaveze Agrokomerca

Cijena nije dovoljna da se izmire sve obaveze Agrokomerca

Kako se u nekim medijima pojavila informacija da će Razvojna banka Federacije BiH preuzeti Agrokomerc, nakon što su dva najbolja ponuđača odustala, zanimalo nas je šta radnici misle o tome, šta će to značiti i za njih i za firmu.

Mišljenje

Sindikat nije ništa zvanično dobio od Suda, pa ćemo i mi svoje mišljenje o tome dati tek kada informacija bude potvrđena. Međutim, cijena koju je Razvojna banka ponudila (2,2 miliona, a vrijednost imovine je 25 miliona KM) je veoma niska i od tih sredstava se radnicima neće moći vratiti ništa od onoga što im se duguje. Kada su u pitanju dugovanja radnicima, mislim da su dostigla iznos od tridesetak miliona KM, kazao je za Oslobođenje Ibrahim Alagić, sindikalni povjerenik Agrokomerca.

Konsolidacija

Najveće obaveze Agrokomerca su, kako je kazao, prema državi i radnicima, dok su prema dobavljačima i bankama dosta manje. Alagić smatra kako je Vlada FBiH mogla izbjeći ovako loš scenarij nekadašnjeg giganta iz Velike Kladuše samo da su pokazali malo više interesovanja.

“Vlada je prošle godine donijela odluku da Agrokomerc uključi u program finansijske konsolidacije. Program je napravljen, Vlada ga je usvojila, ali je problem što to veoma sporo zaživljava. Nismo uopšte zadovoljni njegovom realizacijom”, istakao je Alagić.

Podsjetimo da je sarajevski privrednik Nihad Imamović početkom godine ponudio 12 miliona KM za Agrokomerc, a drugi ponuđač bio je Mustafa Gadžo, vlasnik Gadžo komerca, sa 5,5 miliona KM. Gadžo je još prije nekoliko godina zakupio dio Agrokomerca i pokrenuo proizvodnju najpoznatijeg brenda Agrokomerca – Topsa.

izvor/oslobodjenje/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)