Home / Vijesti / Svijet / Nakon osam godina demokrate zauzele američki Predstavnički dom VIDEO

Nakon osam godina demokrate zauzele američki Predstavnički dom VIDEO

Demokrate su poslije osam godina osvojile većinu u američkom Kongresu, ali su republikanci, ipak, uspjeli da zadrže kontrolu u Senatu.
Tako će Predstavnički dom dobiti većinu demokrata, dok će republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržati kontrolu nad Senatom.

Ipak, ugledni New York Times izvještava da je “okončana vladavina jedne partije”. Procjene su da će demokrate dobiti 229 mjesta, a republikanci 206 u Predstavničkom domu.

“Predsjednik Donald Trump nije bio na glasačkom listiću, ali glasanje je djelovalo kao referendum o polarizirajućem američkom lideru, njegovoj politici i republikanskim političarima koji su vezali svoja bogatstva njegovom”, piše u analizi CNN-a.

Republikanci su do sada kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu odnosno 51 na prema 49, a veću u Predstavničkom domu, 236 republikanskih poslanika na prema 193 demokratskih.

Međutim, kompletan sastav Predstavničkog doma i Senata biće poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati.

Thumbnail

Iako se očekivao takozvani “plavi talas”, to se prema ocjenama analitičara nije dogodilo. Analitičar CNN-a naglasio je kako se, ipak, ne radi o “plavom talasu” kakvom su se demokrati nadali.

Ipak, Tramp je na Twitteru ishod rezultata nazvao uspjehom.

Republikanac Elijah Cummings, koji će biti predsjedavajući Komisije za nadgledanje i reformu vlade u demokratskoj većini, izjavio je za CNN da planira da ovaj komitet na temeljan i metodičan način odgovori na niz pitanja koje su republikanci ignorisali.

On je rekao i da će tražiti poreske prijave predsjednika Traumpa da bi utvrdio da li postoje sukob s Ustavom čiji član zabranjuje zvaničnicima da primaju poklone stranih vlada bez saglasnosti Kongresa.

Amerikanci su na ovim izborima dobili do sada najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29). Ona je demokrata iz Njujorka koja je izabrana u Predstavnički dom.

Ayanna Pressley (44) iznenađenje je iz Bostona. Ova demokratkinja biće prva crna žena koja će predstavljati Masačusets u Kongresu.

Država Kolorado izabrala je prvog guvernera koji se deklariše kao homoseksualac, demokratu Džareda Polisa.

NAJNOVIJI REZULTATI

KONGRES (ukupno 435 mandata, birao se cijeli novi saziv)

Demokrati 229 Republikanci 206

SENAT (ukupno 100 mandata, biralo se 35 senatora)

Demokrati 20 (ukupno 43)

Republikanci 9 (ukupno 51)

ATV/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

DF izlazi iz opozicione hladovine i primiče se SDA

U Demokratskoj fronti (DF) sve je glasnija struja koja misli da ne treba više sjediti …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)