Home / Ličnosti / NJEMAČKOJ KANCELARKI PUKNUO FILM: Angela Merkel otpustila šefa obavještajne službe, razlog je…

NJEMAČKOJ KANCELARKI PUKNUO FILM: Angela Merkel otpustila šefa obavještajne službe, razlog je…

Nakon razdoblja nesuglasica u svojoj koaliciji, njemačka kancelarka Angela Merkel je odlučila otpustiti šefa unutarnje obavještajne službe zbog njegovih ocjena nedavnih desničarskih prosvjeda u Chemnitzu.

Nakon susreta s partnerima bavarske CSU i socijaldemokratske stranke SPD, vlada je objavila da Hans-Georg Maassen više ne vodi unutarnju obavještajnu službu. Do kraja ga je podržavao ministar, Bavarac Horst Seehofer, koji je pozdravio njegove “sposobnosti”. Maassen je sada imenovan državnim tajnikom pri ministarstvu unutarnjih poslova.

Taj 55-godišnjak je 7. rujna demantirao postojanje kolektivnog lova na migrante. Maassen je u intervjuu za list Bild 7. rujna izrazio sumnju da su u Chemnitzu nakon što su dva migranta ubila Nijemca bili proganjani migranti, čime je potkopao kancelarku Angelu Merkel koja je rekla da snimke iz tog istočnog grada “veoma jasno” pokazuju mržnju.

On je također tvrdio da je jedna video snimka objavljena na društvenim mrežama lažna, iako to nije bio slučaj.

Njemački sud je u utorak pustio na slobodu jednog od migranata, Iračanina, dok je Sirijac i dalje u pritvoru, a traga se za trećim osumnjičenim, prenosi Hina.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Banjalučanin zaplivao na novom kružnom toku u naselju Lauš vrijednom 650.000 KM

‘Kružni tok od 650.000 KM, prije sedam dana slikan kao Naomi Campbell, danas potopljen kao …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)