Home / Vijesti / Svijet / ČIME RASPOLAŽE PUTIN: Veliki sukob sve je izgledniji, a ovo je ruski arsenal u Siriji…

ČIME RASPOLAŽE PUTIN: Veliki sukob sve je izgledniji, a ovo je ruski arsenal u Siriji…

S obzirom da se veliki američko-ruski sukob u Siriji više ne čini tako nevjerojatan, idealan je trenutak za sumiranje ruskog vojnog arsenala u toj zemlji.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska izvele su zračne udare na Siriju u subotu rano ujutro kao odgovor na prošlotjedni napad sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu. Bila je to najopsežnija intervencija zapadnih sila protiv Asada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Udar zapadnih saveznika izazvao je snažnu osudu Rusije koja te napade smatra kršenjem međunarodnog prava i agresijom na suverenu državu te prijeti posljedicama.

S obzirom da se veliki američko-ruski sukob u Siriji više ne čini tako nevjerojatan, idealan je trenutak za sumiranje ruskog vojnog arsenala u toj zemlji.

S-400 ‘Triumf’ rakete zemlja-zrak

Riječ je o naprednom, na kamionima pokretnom sistemu, za koji se zna da ga je Rusija rasporedila zbog zaštite njihove Hmejmim zračne baze u sirijskoj provinciji Latakija i pomorske utvrde u Tartusu. Mobilna priroda ovog sistema omogućava mu brzo i lako raspoređivanje bilo gdje. Dizajniran za obaranje vojnih aviona, raketa i dronova, njihov radar može detektirati metu na 600 kilometara udaljenosti. Svaki kamion nosi četri rakete različitog dometa. Također, simultano može pratiti više meta, piše Radio Slobodna Evropa.

 

altS-400 (Foto: AFP)

Bastion – pomorski obrambeni raketni sustav

Sistem Bastion, za koji se smatra da je raspoređen u blizini ruske pomorske baze Tartus, je unaprijeđeni mobilni obrambeni protubrodski sistem zemlja-zemlja i raspolaže s dvije rakete. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je rekao da sistem može pogoditi mete na moru na udaljenosti od 350 kilometara, kao i mete na kopnu na razdaljini od 450 kilometara. Rusija je koristila ovaj sistem za koordinirani napad protiv pobunjenika u Siriji 2016. Vjeruje se i da je sirijska vojska kupila sistem Bastion od Rusije.

 

Pantsir-S1

Ovo je također pokretni sistem na kamionu koji nosi rakete kratkog i srednjeg dometa zemlja-zrak i antiraketni artiljerijski sistem, a posjeduju ga i ruske i sirijske vladine snage u toj zemji. Poznato je da ga je Rusija rasporedila u blizini njihove Hmejmim zračne baze i u pomorskom postrojenju Tartus. Ispaljivan je u Siriji više puta na dronove i rakete. Ovaj sistem može obarati krstareće rakete.

 

alt

Pantsir-S1 (Foto: AFP)

Ratni brodovi

Rusija ima između 10 i 15 ratnih brodova i dodatnih brodica za pomoć, raspoređenih na Mediteranu. To uključuje i fregate Admiral Grigorovič i Admiral Esen, koje su naoružane krstarećim raketama, kao i podmornicama. Prema visokom ruskom političkom dužnosniku, ali i satelitskim snimcima, većina brodova su napustila rusku pomorsku bazu Tartus u Siriji ‘radi vlastite sigurnosti’.

 

alt

Vojni avioni

Procjenjuje se da Rusija ima desetine vojnih aviona i helikoptera u njihovoj zračnoj bazi Hmejmim u provinciji Latakija, uključujući i borbene, bombardere i avione za različite namjene. Također je objavljeno da koriste još jednu sirijsku zračnu bazu za njihove helikoptere. Moskva je u stanju mobilizirati moćne strateške bombardere iz Rusije koji nose bombe, a također su u prošlosti ispaljivali rakete s brodova u Kaspijskom moru.

 

alt

SB/Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)