Home / Ličnosti / Američka ekonomija razvaljuje, je li to Trumpova zasluga?

Američka ekonomija razvaljuje, je li to Trumpova zasluga?

IAKO Amerika prolazi kroz politički nestabilno razdoblje s predsjednikom Donaldom Trumpom, na ekonomskom planu ide joj odlično: u siječnju je stvoreno 200 tisuća novih radnih mjesta, a plaće su porasle 2.9 %, što je najveća stopa od kraja recesije 2009.
Ove je impresivne podatke danas objavio Biro za radnu statistiku u svom redovitom izvješću. Stvaranje novih radnih mjesta nadmašilo je očekivanje iz Bloombergove ankete ekonomista, koje je u prosjeku iznosilo 180.000 novih radnih mjesta.
Stopa nezaposlenosti ostala je na najnižoj točki u zadnjih 17 godina – 4.1 %, prenosi Business Insider. Još važnije, zapošljavanje nije bilo ograničeno na samo jedan sektor gospodarstva, a uključivalo je proizvodnju i rudarstvo, dva područja koja je Trump obećao revitalizirati.
Stopa nezaposlenosti Afroamerikanaca, kojom se Trump u svom govoru o stanju nacije pohvalio kao rekordno niskom, ipak je porasla s najniže točke od 6.8 % u prosincu na 7.7 % u prošlom mjesecu. Ukupna nezaposlenost u SAD-u dosegla je toliko nisku stopu da mnogi ekonomisti govore o punoj zaposlenosti.

 Plaće na pragu rasta od 3 %, analitičari se brinu da se gospodarstvo pregrijava
Plaće su također porasle po mnogo višoj stopi od predviđene – prosječna nadnica po satu narasla je 2.9 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, najsnažnije od Velike recesije. “Bismo li mogli vidjeti da rast plaća probije barijeru od 3 %? To je ključno pitanje u sljedećim mjesecima”, komentirao je viši ekonomski analitičar stranice Bankrate, Mark Hamrick. “Ako se to dogodi, onda će tržišta morati uzeti u obzir je li došlo do pregrijavanja gospodarstva – nešto o čemu nismo morali razmišljati od financijske krize i recesije”, dodao je.
Pregrijavanja gospodarstva termin je koji označava rast koji ekonomisti smatraju prebrzim, jer produktivni kapaciteti gospodarstva ne mogu zadovoljiti potražnju. Zbog toga su sve jača očekivanja da će Federalna rezerva, što je ime za američku centralnu banku, povećati kamatne stope na svom sastanku u ožujku. Vrijednost američkih obveznica također je skočila najvišom stopom u četiri godine, 2.84%.
Ipak, valja uzeti u obzir da su neki od ovih pozitivnih gospodarskih indikatora, kojima se Trump hvalio u svom govoru pred Kongresom, dio višegodišnjeg trenda koji seže daleko u mandat njegova prethodnika Baracka Obame. Stopa nezaposlenosti Afroamerikanaca tako je u padu od 2010., a trenutno je na istoj točki kao i kad je Trump stupio u Bijelu kuću, 7.7 %. Stoga su fact-checkeri Washington Posta koji su analizirali govor američkog predsjednika iznijeli sljedeći zaključak: “Trumpovo preuzimanje zasluga za ovo je kao da pijetao misli da je sunce izišlo jer je kukuriknuo.”
2.4 milijuna novih radnih mjesta
Trump se pohvalio i s 2.4 milijuna novih radnih mjesta od izbora u studenom prošle godine, što je točno, kako piše USA Today. Međutim, i za vrijeme Obame stvaranje novih radnih mjesta bilo je snažno, a taj trend se nastavio.
Burze su isto tako dosegle nove rekorde i stvorile novih 8 milijardi $ vrijednosti, ali kako piše Washington Post, većina tog novog bogatstva nije dosegla većinu Amerikanaca. Samo 50 % Amerikanaca posjeduje dionice izravno ili neizravno kroz mirovinske fondove, a većina vrijednosti dionica u posjedu je najbogatijih 10 %. Isto tako, Trumpu bi se preuzimanje zasluga za rekordni rast burze moglo obiti o glavu ako dođe do negativnog zaokreta.
Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)