Home / Vijesti / Regija / Ministarstvo objavilo detalje sudara trajekta i teretnog broda kod Prvića

Ministarstvo objavilo detalje sudara trajekta i teretnog broda kod Prvića

SUDAR teretnog broda Plavi Jadran i putničkog broda Tijat sinoć u vodičkom akvatoriju,  nakon čega je teretni brod potonuo, nije prouzročio onečišćenje mora, ali je u nesreći nastala značajna materijalna šteta, rekao je u četvrtak Robert Baljkas, lučki kapetan Kapetanije Šibenik.

Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik danas će obaviti očevid nakon čega će se znati više o uzrocima pomorske nesreće, koja se dogodila sinoć oko 18,30 sati dodao je.

‘U teretnom brodu Plavi Jadran bilo je oko 100 litara goriva pa onečišćenja najvjerojatnije neće ni biti. Ronioci će danas snimiti potopljeni brod i vidjeti stanje. Tijat još ima zabranu plovidbe, pa ćemo vidjeti tijekom dana može li eventualno biti otegljen sa Zlarina gdje se sada nalazi’, kazao je Baljkas.

Putnički motorni brod Tijat u vlasništvu Jadrolinije, dugačak 37 metara, u srijedu se tijekom redovite plovidbe sudario s teretnim motornim brodom Plavi Jadran, dužine 30 metara, pri čemu nitko od putnika i članova posade nije nastradao.

Velika materijalna šteta

Dojavu o nesreći ispred plaže Sv. Frane na otoku Prviću službenici šibenske Lučke kapetanije zaprimili su od Županijskog centra 112, kojeg je nazvao očevidac B.V., a koji je vlastitim plovilom isplovio u slučaju potrebe spašavanja brodolomaca.

Pokrenuta je spasilačka akciju, a pripadnici šibenske Lučke kapetanije ubrzo su doplovili do mjesta havarije, rta Kobila, te izvijestili MRCC Rijeka o posljedicama sudara.

U trenutku sudara na teretnom brodu nalazila su se dva člana posade, zapovjednik ujedno i vlasnik broda J.J., hrvatski državljanin, i jedan član posade koji su tonući brod napustili skokom u more. Jednog od njih iz mora je neozlijeđenog izvukao B.V. koji je dojavio nesreću, dok je drugi član posade neozlijeđen samostalno doplivao do obale, gdje su potom obojicu zbrinuli mještani.

Na putničkom brodu ‘Tijat’ u trenutku nesreće bilo je osam članova posade i sedam putnika, a službenici Lučke kapetanije Šibenik su zbog jakog juga zapovjedniku naložili plovidbu do otoka Zlarina. ‘Tijatu’ je do okončanja očevida zabranjena plovidba

S obzirom da je teretni brod, ‘Plavi Jadran’, koji je prevozio pijesak, nedugo nakon sudara potonuo, šibensko-kninski Županijski operativni centar za zaštitu mora objavio je za sve  sudionike pomorskog prometa ‘Security poruka’ o poziciji potonuća, kako bi je zaobišli.

Šibenska Lučka kapetanija u sklopu očevida o uzrocima pomorske nesreće izuzela je brodsku dokumentaciju Jadrolinijinog broda, kao i digitalni zapis VTS Rijeka o plovidbenim rutama oba broda, navode iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)