Home / Vijesti / BiH / LET ŽIROKOPTEROM: Nezaboravno iskustvo letenja uz veličanstven pogled sa visine (Video)

LET ŽIROKOPTEROM: Nezaboravno iskustvo letenja uz veličanstven pogled sa visine (Video)

Da li ste ikada letjeli žirokopterom? Ako niste, ovo je prilog u kojem ćete moći da upoznate letjelicu namijenjenu onima koji vole da se uzdignu iznad površine zemlje, uživaju u veličanstvenom pogledu sa visine, a pri tome ostanu na sigurnom. Let žirokopterom bilo je nezaboravno iskustvo za ekipu BNN.BA, a sada vam donosimo i ekskluzivnu priču o letu sa jednom od najsigurnijih letjelica, a koja sa druge strane, ipak, može visoko da vas vine u zrak, ponudi vam nevjerovatno iskustvo i neizostavan veličanstven pogled sa visine…let4

Žirokopter ili autožir, kako ga nazivaju je vrsta letjelice iz reda rotokoptera koji stvaraju uzgonsku silu pomoću rotora. Za razliku od helikoptera, rotor žirokoptera nije spojen na motor, nego se slobodno okreće u struji zraka, dok motor pokreće propeler koji pokreće letjelicu prema naprijed. Uslijed kretanja rotora kroz struju zraka, na rotoru dolazi do pojave autorotacije kojom se stvara uzgon. Žirokopter se može smatrati hibridom aviona i helikoptera, iako je historijski gledano žirokopter prethodnica u razvoju helikoptera,  sada već u svojim svojstvima je mnogo više avion. Razvio ga je Španjolac Juan de la Cierva, a njegov je model prvi put poletio 1923. godine.

Od kako postojimo, sanjamo i maštamo o tome da poletimo kao ptice. Naši mitovi i legende su prepuni te tematike, a jedan od najčuvenijih mitova u historiji čovječanstva – onaj o Dedalu i njegovom sinu Ikaru – posvećen je upravo našoj želji da budemo slobodni kao naši leteći prijatelji. Letenje je ideja koja zaokuplja ljudski um od davnina, njome se bavio čak i Leonardo da Vinči. Mnogi su pokušavali mahanjem krilima da polete. Ali, tek je izumitelj ruske aerodinamike Nikolaj Jegorović Žukovski u jednom svom naučnom dijelu napisao:  ‘Čovijek nema krila i po odnosu težine svog tijela i težine svojih mišića on je 72 puta slabiji od ptice. Mislim da će čovjek ipak poletjeti oslanjajući se, ne na snagu svojih mišica, već na silu svog razuma’”, riječi su koje ističu iz SBA škole letenja – Sarajevo…

SBA Škola letenja – Sarajevo osnovana je prije dvije godine s namjerom pokretanja sportskog letenja koje je zamrlo nakon ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini.

„Upravo slavimo naš drugi rođendan. Naša škola letenja osnovana je sa namjerom da ponovo pokrenemo sportsko letenje koje je zamrlo nakon ratnih dejstava. Školu smo osnovali prije dvije godine i nismo ni sami bili svjesni da će biti tako dobar odziv. Već sada imamo nekih desetak kandidata na obuci za avion i četiri do pet kandidata na obuci za žirokopter. Škola inače nudi obuku za avion i žiorkopter, ali tu je i tzv. inforamtivni let koji je osmišljen radi popularizacije ove vrste sporta“, za BNN.BA govori Vedran Tuce, naš sagovornik iz SBA škole letenja – Sarajevo, čiji smo bili gosti.

Let žirokopterom nezaboravno je iskustvo. Sama letjelica niti je avion, niti helikopter, to je letjelica kao stvorena za uživanje; Da se uzdigneš u visine i posmatraš beskrajne ljepote koje su u tom trenu ispred vas. Zanimljivo je da je sama letjelica spada i među najsigurnijim letjelicama.

„Žirokopter je letjelica koja po svojim svojstvima mnogo više liči na helikopter, ali je po svojim svojstvima letenja mnogo više avion. Kako ste i vidjeli, to je jedan od najsigurnijih letjelica zbog samog način na koji leti, način na koji se zadržava u zraku. Žirokopter, za razliku od aviona kome je brzina neminovna da leti, ima mogućnost da ga dovedete do progresivne brzine nula. Nema tzv. svaljivanja na krilo, tako da je žirokopter mnogo sigurniji i od aviona“, ističe Tuce za BNN.BA.

Sigurnost je na prvom mjestu, te tako sve što spada u civilnu avijaciju podliježe rigoroznim mjerama i provjerama.

Sve što leti u Bosni i Hercegovini i što se smatra civilnom avijaciom spada u rigoroznu regulativu Direkcije za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine. Svaka organizacija, svako letilište, svaka letjelica, servisne procedure,… podliježu rigoroznim mjerama, tako da sve što se dešava kod nas je pod kontrolom Direkcije za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine koja mora da prati evropske propise, da bi se oni primjenjivali i ovdje. Prije nego kandidat uošte dođe u situaciju da upravlja letjelicom, postoji određena administrativna procedura koja se mora proći. Svaki kandidat ima svoj tzv. dosije koji obuhvata obimnu administraciju, prije svega da bi se kandidat zaštitio od bilo kakvih nemilih situacija“, ističe Tuce za BNN.BA.

SBA škola letenja – Sarajevo ima i zastupništvo za žirokoptere i servis za žirokoptere.Trenutno imaju tri žirokoptera i jednog instruktora, dok broj instruktora diktira i sam kapacitet i potrebe škole. Dio obuke provodi se i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, što je velika prednost ove škole. Kandidata polaznika je deset na avonu i oko četiri do pet na žirokopteru, a zanimljivo je i to da ima i ženskih kandidata, te da gotovo da nema dobnih granica za one koje žele osjetiti adrenalin koje bude letjelice…

„Dio obuke provodimo i na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, i to je kurijozitet ove škole. Avionsku obuku cijelu provodimo na Međunarodnom sarajevskom aerodromu,  jer piloti tada imaju priliku da budu dio avio saobraćaja. Imamo deset kandidatan na avionu i četiri do pet kandidata na žirokopteru. Također, imamo i dva ženska kandata i zanimljivo je da je opseg godina od osamnaest od šezdeset godina”, zaključio je Tuce za BNN.BA.izvor/BNN.BA/aldina rovčanin/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)