Home / After Work / Boris Becker – bankrotirao

Boris Becker – bankrotirao

PUNO vrhunskih, najboljih svjetskih sportaša po završetku profesionalne karijere padne u laganu depresiju. Život kakav su poznavali, obilježen i posvećen isključivo treninzima, putovanjima i velikom, požrtvovnom radu, preko noći nestanu i, unatoč silnim zarađenim milijunima, čovjek se osjeća pomalo prazno.

Netko pokrene vlastiti biznis. Netko odmah ostane u sportu kojim se bavio kao trener ili savjetnik. Netko se makne daleko od očiju javnosti i uživa u onome što mu je taj sport omogućio. A netko zajebe. Boris Becker je, jebiga, zajebao.

Te 1999. legendarni Nijemac je u 32. godini zadnji put izašao iz All England Cluba. Najmlađi osvajač Wimbledona (17 godina i 227 dana) odigrao je svoj zadnji profesionalni meč u karijeri. U osmini finala u mirovinu ga je ispratio fantastični Patrick Rafter i tako završio jednu veliku karijeru koja je po mišljenju mnogih trebala biti puno veća.

No Boris Becker je do tog dana zaradio oko 63 milijuna dolara od turnirskih nagrada i sponzorskih ugovora. Osvojio je šest Grand slamova, od čega tri Wimbledon,a i bio je i ostao jedan od najboljih tenisača u povijesti. Nakon osvajanja Wimbledona 1985. godine spjevali su mu i pjesmu. Fantastičnim atletskim sposobnostima, ubojitim servisom i genijalnom igrom na mrežu, Boom Boom Boris očaravao je svijet i bio jedan od omiljenijih tipova u tenisu.

Bio je oženjen s glumicom Barbarom Feltus s kojom je imao petogodišnjeg sinčića Noaha Gabriela i, iako zadnjih godina karijere nije imao prevelikih uspjeha, otišao je kao jedan od najvećih svih vremena. Te vražje srijede, nakon što mu je Rafter prepustio samo osam gemova, došao je u hotel kod Barbare i raspao se. Znao je da je to kraj, ridao je jer znao da je jedan veliki dio njegova života upravo završio. Htio se malo opustiti.

“Rekao sam Barbari da idem samo na jedno piće s prijateljima i da se odmah vraćam. Samo da ih pozdravim. Molila me da ostanem s njom u hotelu. Nije mogla i željela razumjeti da mi u tom trenutku jednostavno nije bila prioritet”, napisao je Becker u svojoj autobiografiji.

Barbara je bila u sedmom mjesecu trudnoće. Svađali su se satima i Barbaru je najednom počelo boljeti. Od stresa je pomislila da ima trudove i otišla je u bolnicu.

“Gledala me kao predator”

A Boris, kako život uvijek piše drame, otišao je na piće. Da je odabrao bilo koji drugi restoran u bilo kojoj drugoj ulici ili da je došao sat vremena prije ili kasnije, Borisu Beckeru (49) ne bi sud u Londonu u srijedu proglasio bankrot. Tako to ide. Znam, izlizano je, ali svakom od nas jedan detalj prije ili poslije trajno obilježi život. Beckeru je život odredio restoran Nobu.

“Gledala je ravno u mene kao predator. Pogledom mi je govorila da me želi. Nekoliko puta prošla je kraj našeg stola i samo me gledala. Malo kasnije otišla je na WC i ja sam krenuo za njom”, prisjetio se kobne večeri Becker koji je uvijek bio slab na žene.

“Ma, to je bilo ludilo. Pa deseci modela i histeričnih djevojaka stajali su ispred njegova hotela u svakom gradu gdje smo došli. Ja to više nisam mogao trpjeti”, rekao je Beckerov bivši trener Günther Bosch koji je baš zbog toga krajem osamdesetih godina prestao raditi s njim.

Nije mu vrag dao mira ni te večeri. Ona je bila ruska manekenka Angela Ermakova.

“Sustigao sam je kod nekih stepenica. Pričali smo pet minuta o glupostima, a onda smo našli prvo mračnije mjesto i bacili se na posao”, prisjeća se Becker u autobiografiji.

Dok mu je trudna supruga bila u bolnici, Becker se ševio u šupi nekakvog restorana. Vratio se za šank, popio još jedno pivo, platio račun i vratio se u hotel. Kako nije bilo vijesti iz bolnice, otišao je u krevet i ujutro pokupio Barbaru iz bolnice. Spakirali su torbe i otišli iz Engleske. Becker je, kaže, na incident iz restorana zaboravio, kao i na sve slične avanture u karijeri, sve dok mu osam mjeseci kasnije u minhenskom uredu tajnica nije dala faks.

Nije znao gdje bi sa sobom od muke

“Dragi gospodine Becker. Upoznali smo se u restoranu Nobu u Londonu. Ja sam u osmom mjesecu trudnoće”, pisalo je u poruci.

“Sjećam se da mi se soba počela okretati od muke. Nisam imao pojma što da radim”, rekao je Becker koji je u tajnosti odletio u London da se sastane s Ermakovom.

Ruskinja mu je ljubazno objasnila da će, ako ne prizna dijete, javno obznaniti da je on otac pa će završiti kao Mick Jagger koji baš bio u novinama zbog afere s brazilskom manekenkom.

To je bio početak kraja. Becker je supruzi priznao što je napravio i Barbara je rekla da će mu pokušati oprostiti. Becker je tražio DNK analizu i kad je 2001. potvrđeno da je on otac Angelina djeteta, stvari su se pogoršale.

“Barbara je u svakoj svađi potezala moju londonsku aferu i to više nisam mogao trpjeti”, prisjetio se Becker i razvod je završio na sudu. Uz televizijski prijenos. Becker je morao bivšoj supruzi isplatiti 25 milijuna dolara te joj prepustiti luksuzni stan u Miamiju i skrbništvo nad djecom, uz 30.000 eura mjesečne alimentacije.

Malo kasnije ga je natjerala da joj za 1,2 milijuna dolara kupi i stan u Londonu i Becker se najednom našao u slobodnom padu koji nikako nije uspijevao zaustaviti.

Godinu dana kasnije za vrat mu je sjela i njemačka porezna uprava. Optužili su ga da je utajio dva milijuna eura poreza nakon što su otkrili da je tijekom karijere živio u Njemačkoj, iako je kao rezidenciju navodio Monaco. Umalo je završio i u zatvoru, ali se izvukao s uvjetnom i dodatnom golemom novčanom kaznom.

Sve je otišlo nizbrdo

Nakon toga Becker je upropastio sve čega se dotakao. Pokušao je otvaranjem Mercedesova zastupništva, igrao je poker, pokrenuo je sportski internetski portal, bacio se u proizvodnju organske hrane i, kao kruna svega, planirao je gradnju Boris Becker Business Towera na 19 katova u Dubaiju. Baš sve je propalo, a investitori u toranj propali su 2011. godine. Jedino što mu je išlo i ide mu i danas jest brak s nizozemskom manekenkom Sharley Kerssenberg, s kojom ima sina Amadeusa Benedicta Edleya Luisa te trenerska karijera s Novakom Đokovićem, s kojim je od 2013. do 2016. osvojio šest Grand slamova.

Godine 2012. Becker nije uspio isplatiti tvrtke koje su mu preuređivale golemu vilu na Mallorci i sud mu je oduzeo kompleks površine 62 hektara. Nekako je uspio vratiti vlasništvo nad vilom i ona je danas praktički sve što je legendarnom Nijemcu ostalo od 63 milijuna dolara.

Upravo zbog toga se našao na sudu u Londonu nakon što je privatna banka podnijela zahtjev za njegovim bankrotom nakon što je propustio nekoliko rokova za vraćanje duga. Beckerovi odvjetnici su tražili odgodu od 28 dana, refinanciranje duga pa čak i hipoteku nad spomenutom vilom, no sutkinja Christina Derrett nije željela ni čuti i proglasila je Beckerov bankrot.

“Gospodin Becker nije baš najspretniji s financijama, ali molim vas da produžite rok jer će moći vratiti dug. Bankrot bi ozbiljno mogao naštetiti njegovu imidžu”, molio je Beckerov odvjetnik na sudu.

“E, na to je morao misliti puno ranije”, odgovorila mu je sutkinja.

I na još puno toga, Borise. Na jako puno toga…

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)