Home / Vijesti / Regija / Operacija Bali: Kako je Orban ‘skinuo’ Hernadija s tjeralice

Operacija Bali: Kako je Orban ‘skinuo’ Hernadija s tjeralice

Mađari su cijelu operaciju jako dobro pripremili i naišli na razumijevanje kod nekih dužnosnika Interpola. Hrvatsku su u lovu na Hernadija podržali bivši ‘nesvrstani’, ali nije bilo dovoljno…

Mađarski premijer Viktor Orban mobilizirao je sve svoje političke i diplomatske resurse kako bi prijatelja i optuženika u slučaju Ina-MOL Zsolta Hernadija, optuženog za davanje mita, uspješno “skinuo” s Interpolove crvene tjeralice na Generalnoj skupštini te organizacije na egzotičnom Baliju.

Mađari su sve jako dobro pripremili

Diplomatska ofenziva Budimpešte počela je posjetom i lobiranjem mađarskog veleposlanika kod visokih dužnosnika Interpola u lyonskoj središnjici. Očito je, kažu dobro upućeni izvori, da su Mađari cijelu operaciju oko Hernadija jako dobro pripremili i naišli na razumijevanje kod nekih dužnosnika Interpola.

Zadnji čin odigrao se na Baliju, kad je Generalna skupština, unatoč različitim stajalištima nekih od nižih tijela, odlučila staviti na glasovanje hrvatski prijedlog o tjeralici za Orbanova prijatelja Hernadija.

Podržali nas ‘nesvrstani’, ali to nije bilo dovoljno

U Ministarstvu pravosuđa doznaje se, međutim, da je hrvatski zahtjev u konačnici odbijen s 59 naprema 34 glasa, uz 31 suzdržan. Hrvatski zahtjev za tjeralicom podržali su delegati zemalja članica, uglavnom iz davno zaboravljene kvote tzv. “nesvrstanih” država.

Očito da tradicija poštovanja Hrvatske, kao dijela bivše Jugoslavije, još ima neku težinu. Nažalost, nedovoljnu da bi optuženik Hernadi bio lice s tjeralice. Novi hrvatski saveznici, pak, ili su bili protiv ili suzdržani.

Hrvatska je sad u problemu jer se ova presedanska odluka ne može opozvati. Istina, postoji mogućnost da se od svake države biletaralno traži uhićenje glavnog čovjeka mađarske naftne komapanije MOL. Ako se pojavi u nekoj od njih.

Hoće li pospana hrvatska diplomacija reagirati?

Najviše fascinira želja mađarskih političkih elita, pa i samog kontroverznog mađarskog šefa vlade Viktora Orbana, da učini sve kako bi Hernadi izbjegao suđenje i ostao izvan dosega hrvatskih tužitelja. Tri su puta odbijali zahtjeve DORH-a za njegovim saslušanjem u Mađarskoj, čak su i pokrenuli posebno neuvjerljiv sudski postupak kako bi pravnim trikovima izbjegli Hernadijevo izručenje u Zagreb zbog poznatog principa da mu se ne može dva puta suditi za isto kazneno djelo.

Sad je pritisak na Interpol doveo do skandalozne odluke na koju bi morala reagirati pospana i nezainteresirana hrvatska diplomacija.

izvor/24hr/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)