Home / Ličnosti / Sadam Husein i top od 156m kojim se želio dokopati svemira

Sadam Husein i top od 156m kojim se želio dokopati svemira

Jedan od najambicioznijih vojnih tj. svemirskih projekata u proteklom stoljeću igrom je slučaja završio u rukama Iraka. Od njega na kraju nije bilo ništa, a njegov kreator sve je platio – svojim životom.

Iz današnje perspektive to je pomalo teško uopće pojmiti, ali Sadam Huseinnekada je imao sasvim solidne veze sa SAD-om i zapadom općenito. Neki od dokaza o tomu se nalaze i u muzeju ‘Royal Armouries’ u Fort Nelsonu u Hampshireu. Dvije su to enormne čelične cijevi, jedini ostaci topa kojima je Sadam Husein planirao zastrašiti susjedne zemlje, ali i napraviti prvi korak prema iračkom svemirskom programu.

I to vam, vjerujemo, iz današnje perspektive zvuči potpuno suludo, ali to je zaista bilo tako.

No, krenimo mi od početka – u Kanadi. Kanadski izumitelj, inovator i vodeći stručnjak na polju artiljerije Gerard Bull nadao se da će revolucionizirati lansiranje raketa u svemir i time konvencionalne rakete učiniti – nepotrebnima.

Daroviti znanstvenik Bull, piše BBC, uz pomoć je američkih i kanadskih vlasti razvijao tehnologiju ‘superoružja’ još u 60-im godinama prošloga stoljeća. Iako mu je životni san bio doseći svemir, Bull je iz praktičnih razloga većinu svoje karijere proveo razvijajući naoružanje.

Njegov je cilj bio smanjiti troškove lansiranja raketa u orbitu jer bi se njihovim ispaljivanjem eliminirala potreba za prvom fazom lansiranja koja je ujedno i najskuplja zbog ogromne potrošnje goriva. Nažalost, SAD je ušao u Vijetnamski rat koji je bio poguban da državni budžet pa je Bull jednostavno ostao bez izvora financijskih sredstava za svoj projekt.

Nezainteresirani zapad i vrlo zainteresirani Irak

Do 70-ih godina ‘super oružje’ više nikog nije zanimalo pa je Bull odlučio nastaviti s prodajom oružja kako bi financirao svoj projekt. Zbog prodaje oružja Južnoafričkoj Republici i kršenja embarga UN-a Bull je uhićen i pritvoren na šest mjeseci.

Čim je pušten na slobodu nastavio je s trgovinom oružja zbog čega je kažnjen s 55 tisuća dolara. Sit američkih i kanadskih vlasti koje su mu se miješale u poslovanje, sjedište svoje tvrtke preselio je u Bruxelles, u Belgiju. Preseljenjem u Europu, Bull je praktički prerezao sve poslovne veze sa zapadom.

Godine 1981. kontaktirale su ga iračke vlasti s namjerom da za njih projektira artiljerijsko naoružanje koji bi koristili u ratu protiv Irana. U to je vrijeme ministar obrane Iraka bio Sadam Husein kojemu se Bull svidio, a njegovo se oružje pokazalo vrlo učinkovitim.

https://youtu.be/4lPwNMylYyE?t=362

Husein je, piše BBC, tada bio vrlo ambiciozan političar koji je želio da Irak postane lider arapskog svijeta. Na putu prema tom cilju trebala mu je i vrhunska tehnologija, a to je uključivalo i neku vrstu svemirskog programa. Husein i Bull bili su stoga idealan par – Husein još nije pokazao svoje pravo lice, a Bulla nitko nije krivio za suradnju s Iračanima iza kojih je donekle stajao i zapad.

Nakon punih osam godina suradnje i pregovora, Irak je Bullu 1988. godine dao 25 milijuna američkih dolara za razvoj ‘super oružja’, topa koji će nazvati ‘Veliki Babilon’. U sklopu projekta ‘Babilon’ Bull je planirao izradu tri super oružja – dva ‘Velika Babilona’ s kalibrom od 1000 mm i jedan manji, ‘Dječji Babilon’ s kalibrom od 350 mm.

Kalibar vam vjerojatno ne govori previše o monstruoznoj veličini topa koji je Husein želio ‘u svojem dvorištu’. ‘Veliki Babilon’ je naime trebao biti dug 156 metara i težiti vrtoglavih 1510 tona. S obzirom da je takvu ‘grdosiju’ nemoguće transportirati, top je trebalo konstruirati na licu mjesta, na padini brda pod kutem od 45 stupnjeva.

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

‘Veliki Babilon’ veličinom bi višestruko zasjenio sva ‘superoružja’ zamišljena i konstruirana dotad. U teoriji, on je mogao ispaljivati projektile od 600 kilograma na udaljenost od tisuću kilometara čime bi s lakoćom gađao ciljeve u Iranu i Kuvajtu.

Što se pak tiče lansiranja satelita u orbitu, ono bi postalo mnogo jeftinije. Prema procjenama, lansiranje bi po kilogramu stajalo 1700 dolara dok je NASA-u stajalo 22 tisuće dolara po kilogramu.

Bull je jako dobro znao da bi Irak na kraju njegov top mogao koristiti isključivo u vojne svrhe, no znao je da to ne bi potrajalo previše dugo. Naime, top se zbog svoje enormne veličine i težine ne bi mogao micati ni po jednoj osi, između dva ispaljivanja moralo je proteći mnogo vremena, bilo ga je lako pronaći i još lakše uništiti iz zraka.

Svi bi znali gdje se nalazi i svi bi unaprijed znali da je iz njega nešto ispaljeno. Pazite ovo – sila trzaja usred paljbe iznosila bi vrtoglavih 27 tisuća tona što je ekvivalentno nuklearnoj eksploziji. Paljbu bi dakle kao seizmičku aktivnost zabilježili instrumenti diljem svijeta.

Prvi prototip i tragičan kraj ‘Babilona’ i njegovog ‘oca’

Iran je topu, čini se, namijenio još jednu zanimljivu ulogu. General Hussein Kamel al-Majeed, čovjek koji je nadgledao irački program razvoja oružja, rekao je da su iračani namjeravali u svemir ispaljivati projektile koji bi eksplodirali i pritom satelite zasuli ‘ljepljivom tekućinom’ i tako ih ‘zaslijepili’.

U svibnju 1989. godine dovršen je ‘Dječji Babilon’, prototip duh 45 metara čiji je domet bio 750 kilometara. U isto vrijeme dijelovi za ‘Veliki babilon’ proizvodili su se u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Italiji.

No, manje od godinu dana kasnije, projekt ‘Babilon’ pripadao je povijesti. Krajem ožujka 1990. godine nakon cijelog niza prijetnji smrću Bull je ustrijeljen s tri metka ispred svog stana u Bruxellesu. Iako nije poznato tko ga je ubio, to je najvjerojatnije bio izraelski Mossad, a neke su teorije s ubojstvom povezivale čak i tajne službe SAD-a, Velike Britanije i – Iraka.

Dva tjedna nakon njegove smrti, Britanci su zabranili izvoz dijelova proizvedenih u toj zemlji, a Irak je napao Kuvajt. Što se dalje događalo sa Sadamom Huseinom i Irakom nažalost svi jako dobro znamo.

izvor/24hr/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)