Home / Vijesti / Akcija protiv pranja novca: Uhapšeno više od 170 ljudi

Akcija protiv pranja novca: Uhapšeno više od 170 ljudi

Policijske službe širom Evrope i SAD uhapsile su 178 ljudi u okviru akcije protiv pranja novca i pronašle više od 23 miliona ukradenih eura, saopštio je danas agencija EU za pravosuđe, javlja AFP.

Hapšenja su izvršena prošle sedmice i rezultat su operacije protiv prikrivanja novca prebacivanjem sredstava preko računa posrednika. Identifikovano je oko 580 ovakvih posrednika, a policija je tokom istrage razgovarala sa 380 osumnjičenih.

Akcija je bila usmjerena protiv sve većeg broja prevara sa platnim karticama na internetu širom evropskog kontinenta. Ove kriminalne akcije kulminirale su tokom vikenda, kada su cyber kriminalci iskoristili zlonamjerni software i ukrali veliku količinu novca iz bankomata u više od deset evropskih zemalja. Mašine su bile podešene uz pomoć ovog software-a da izbace novac.

Posrednici u pranju ilegalno stečenog novca ponekad ne znaju da su zloupotrijebljeni u kriminalne svrhe i misle da primaju zaradu za određeni posao uz plaćanje određene provizije. U akciji su učestvovale policije Velike Britanije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Latvije, Moldavije, Holandije, Portugala, Rumunije, Španije, Ukrajine i SAD.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)