Home / After Work / SVI BI DA ŽIVE OVDJE U ovom gradu u Njemačkoj stanarina košta manje od jednog eura, ali postoji caka ..

SVI BI DA ŽIVE OVDJE U ovom gradu u Njemačkoj stanarina košta manje od jednog eura, ali postoji caka ..

Fugerej, mjesto u bavarskom gradu Augzburgu, jedan je od najstarijih svjetskih kompleksa za stanovanje, a godišnji smještaj stanovnike košta manje od jednog eura.

Fugerej je napravio Jacob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih financijera u povijesti, koji je svojim nasljednicima ostavio više od sedam tona zlata.  Imao je poslovne veze s Vatikanom, Rimskim carstvom i Austrijskom monarhijom.

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Jacob je bio posvećen činjenju dobrih djela. Uz pomoć svog brata Jacob je financirao izgradnju Fugereja sa početnim depozitom od 10.000 guldena, između 1514. i 1523. godine.Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu s vrlo jeftinim smještajem.

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fugerej je svojim domom zvao i pradjed Volfang Amadeusa Mozarta, poznatog austrijskog skladatelja.

Stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 euro centi. Razumljivo, ovo Fugerej čini vrlo popularnim mjestom za stanovanje. Liste čekanja za useljenje iznose oko 4 godine, a da bi se netko uopće razmatrao za useljenje, mora zadovoljava uvjete.

Ako želi da joj Fugerej bude dom, osoba treba: biti katolik i sudjeluje u tri dnevne molitve, da ima preko 60 godina, živi najmanje 2 godine u Augzburgu i biti skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

Od stanovnika se očekuje i da doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, crkvenjaka ili vrtlara.

Za one koji pak ne ispunjavaju uvjete, tu je uvijek turistički obilazak. Mjesto godišnje posjeti oko 200.000 turista, a zanimljiva povijest, kao i socijalna komponenta doprinose zanimanju za ovo neobično mjesto u Njemačkoj.

Izvor/kurir.rs/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)