Home / Vijesti / BiH / POZITIVA U dvije nove sušionice uložili 700.000 KM

POZITIVA U dvije nove sušionice uložili 700.000 KM

Fabrika namještaja „Jadrina“ iz Gračanice, kako mnogi kažu, primjer je uspješne kompanije. Prošla godina je završena sa 35 posto uvećanim ukupnim prihodom, izvoz direktni od 65 i indirektni od 30 posto „Jadrinu“ svrstava među najveće izvoznike u državi. Moderni namještaj izvozi se u Njemačku, Englesku i Dansku.

Velike štete

Ne treba zaboraviti da su nezapamćene poplave u Gračanici 22. avgusta 2014. poplavile i „Jadrinu“ i nanijele joj štetu veću od 8 miliona KM, što u namještaju, jer je poplavljen cijeli salon, što u repromaterijalu, strojevima…

grapkic-jadrina

Grapkić: Razumijevanje kupaca i dobavljača

Izuzev USAID-a, koji je na račun firme uplatio 150.000 KM, i NERDE, koja je učestvovala sa 20 hiljada maraka, druge pomoći nije bilo. Dolazili su visoki dužnosnici, slikali se, obećavali, otišli i više se nisu javili.

2014-jadrina

Slika iz avgusta 2014.: Šteta od 8 miliona maraka

Ali, sposobni menadžment kojim godinama uspješno kormilari Ramiz Grapkić sa saradnicima i radnicima nije gubio nadu. Krenula je obnova, spašavalo se što se spasiti moglo.

Najviši stepen

– Imali smo razumijevanje od naših kupaca i dobavljača, tu je bio naš spas. Lani smo nabavili nove moderne strojeve za obradu drveta, osposobili dvije nove sušionice za drvo, u što smo uložili oko 700.000 KM. Želimo tehnološki proces dići na najviši stepen za izradu modernog namještaja za zapadno tržište. Ulaganja u osavremenjavanje nastavljamo i u 2016. godini i to s milion KM – kaže Grapkić.

Uvoze oblovinu iz Slovenije!?

Da nije neriješenih problema u „Šumama TK“ s nabavkom oblovine, koji traju godinama, jer moraju uvoziti čak iz Slovenije, a BiH je puna šuma, gdje bi ovoj kompaniji bio kraj. U „Jadrini“, koja zapošljava 340 radnika, godišnje se preradi 12 hiljada kubika drveta.

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)