Home / Vijesti / Svijet / SAD: Milijarde dolara profita proizvođačima oružja

SAD: Milijarde dolara profita proizvođačima oružja

Poslovanje oružjem je veoma unosno, donosi osam milijardi dolara godišnje u prodaji malih komada oružja.

S više od 300 miliona komada oružja u vlasništvu državljana Sjedinjenih Američkih Država te s barem 100 miliona pištolja i pušaka koje su proizveli američki proizvođači u posljednjih 25 godina SAD ima najveću stopu vlasništva oružja na svijetu. S tako velikim tržištem, američko poslovanje oružjem je veoma unosno i donosi blizu osam milijardi američkih dolara godišnje u prodaji malih komada oružja.

Glockovi pištolji dolaze iz Austrije, Beretta je italijanska kreacija, Uzi dolazi iz Izraela, no velika količina ličnog naoružanja u SAD-u potječe iz domaćih fabrika. A gotovo polovinu naoružanja koje nosi oznaku “Made in America” proizvode tri kompanije: Sturm, Ruger & Co, Smith & Wesson i Freedom Group. Oni su prodali blizu 40 miliona komada oružja u četvrt stoljeća.

Značajan procent resursa najvećih lobističkih grupa – uključujući NRA, Safari Club International, Gun Owners of America (Vlasnici oružja Amerike) i National Association for Gun Rights (Nacionalna asocijacija za vlasništvo naoružanja) – dolazi od proizvođača oružja. Naprimjer, NRA godišnje dobija 10 miliona dolara od proizvođača oružja, pokazuje izvještaj Centra za politiku nasilja iz 2013. godine.

Samo u ovoj godini desila su se najmanje 352 masovna ubistva, uključujući prošlosedmično u San Bernardinu, u kojem je poginulo 14 osoba, a zagovarači kontrole oružja krive izdvajanja grupa za vlasništvo oružja koja su dovela do neuspjeha Kongresa da se postrože zakoni o vlasništvu oružja. Te grupe su potrošile blizu 12 miliona dolara na lobiranje prošle godine, a tokom ciklusa federalnih izbora 2014. godine izdvojile su 3,7 miliona dolara, gotovo sve za republikance.

Uprkos javnoj ljutnji zbog oružanog nasilja od pucnjave u Sandy Hooku 2012. godine, proizvođači oružja su ove godine imali veliki uspjeh. Investitori generalno očekuju porast prodaje kada političari pozivaju na strožije zakone, a dionice dvije kompanije u javnom vlasništvu su porasle. Jedna je gotovo udvostručila svoju cijenu 2015. godine, dok je druga porasla za 50 posto.

Slijedi detaljniji pregled tri najveća proizvođača oružja u SAD-u.

Sturm, Ruger & Co.

Ta kompanija iz Connecticuta prodaje pištolje, revolvere i puške pod brendom Ruger za “lov, vježbanje gađanja, sakupljanje, samoodbranu, sigurnosne službe i vladine agencije”, navodi se na njenoj internetskoj stranici. Neki od najpoznatijih proizvoda te firme su puške Mini-14 i revolveri Redhawk.

Tokom 2012. godine Ruger je pokrenuo kampanju miliona pištolja i kazao da će dati jedan dolar od svake prodaje za NRA, organizaciju koja predstavlja proizvođače oružja, ali i vlasnike oružja preprodavače i aktiviste, a ima oko četiri miliona članova.

Ruger je postigao rekordnu prodaju od 588 miliona dolara tokom 2013. godine. Prodaja je pala godinu kasnije, zbog smanjene potražnje i konkurentskih cijena, da bi se ponovo vratila na visok nivo ove godine.

Smith & Wesson Corp.

Horace Smith i Daniel Wesson osnovali su tu kompaniju u Connecticutu 1852. godine. U početku su proizvodili puške, a zatim i revolvere u Građanskom ratu. Sada je sjedište te firme u Springfieldu (Massachusetts), a poznata je i po pištolju 44 Magnum koji je koristio Clint Eastwood u filmovima Prljavi Harry.

Poput drugih proizvođača, i Smith & Wesson okoristio se proteklih godina porastom prodaje oružja mladim ljudima, ženama i onima koji se naoružavaju zbog zaštite ili rekreacijskog gađanja meta. Tradicionalni kupci oružja su obično stariji, bijelci i muškarci, a zainteresirani su za prodaju oružja. Profit firme dostigao je rekord od 626 miliona prošle godine, a djelomično je pojačan usljed povećanja prodaje dodatne opreme.

Berzanska cijena Smith & Wessona se udvostručila, sa devet na 18 dolara, od januara ove godine. Kompanija je za lobiranje potrošila najviše 2011. godine, kada su u tu svrhu izdvojili 360.000 dolara, da bi prošle godine ta cifra iznosila 70.000 dolara.

Freedom Group

Kao firma-majka Bushmastera, proizvođača puške koju je koristio Adam Lanza 2012. godine u masakru u Newtownu, privatni konglomerat Freedom Group nalazio se pod žestokom paskom. Cerberus Capital Management, dioničko društvo iz New Yorka, koje je vlasnik Freedom Groupa, našao se pod pritiskom javnosti da proda svoj udio u kompaniji.

Izvršni direktor George Kollitides čelnik je Odbora za imenovanje u NRA. Kompanija je također vlasnik firme Remington Outdoor Co, koja za sebe kaže kako je “najstarija američka kompanija koja i dalje pravi svoj originalni proizvod – oružje”.

Godinu nakon Newtowna profit Remingtona je skočio za 52 posto jer su potrošači požurili kupiti oružje u strahu od strožijih zakona. No, od tada je kompanija u problemima. Poznat po sačmaricama i puškama, Remington je bio žestoko pogođen velikim opozivom iz 2014. godine, kada je morao obećati zamjenu miliona okidača. Prošle godine je prihod pao za 20 posto, na jednu milijardu dolara, a analitičari navode kako je manja potražnja za puškama jer su pištolji lakši za nošenje i korištenje.

Izvor: Al Jazeera

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)