Home / EU / Pravni sporovi o vjetroelektranama

Pravni sporovi o vjetroelektranama

Mali vjetroparkovi su standard u Francuskoj, ali povećavaju se pravne radnje kojima se pokušava zaustaviti njihova daljnja gradnja.

 

Širom svijeta sve više zemljišta iskorištava se za izgradnju solarnih i vjetroparkova. Francuska ima više od 800 vjetroparkova, koji su bili uzrok stotinama pravnih sporova.

Lokalne zajednice su podijeljene u vezi s podrškom planovima da se utrostruči proizvodnja energije iz vjetra. Iz Overna priču donosi Nick Clark.

Regija Overn u centralnoj Francuskoj izolovana je i ruralna. Malo toga ometa mir i tišinu – osim ako ne živite u blizini jedne od vjetrenjača.

Problem je sljedeći: Dva sela u centralnoj Francuskoj odvojena su brijegom na kojem se nalazi osam vjetrenjača. Selo Saint-Clement ima vjetrenjače na svojoj teritoriji, ali su udaljene od samog naselja. Susjedno selo Lavoine nema vjetrenjača na svojoj teritoriji, ali ima puni pogled na rotirajuće oštrice. Sva električna energija odlazi u Saint-Clement.

Nepodnošljiva buka

Claude Scheffer živi pored spomenutog brijega. Kaže da je u danima kad ima vjetra buka nepodnošljiva. Ugradio je trostruka stakla u prozore. Tvrdi i da su vjetrenjače podijelile zajednicu.

„Prvo nam smeta buka, zatim imamo troškove zvučne izolacije, a na kraju su nam i kuće izgubile trećinu vrijednosti. Zatim, uništena je i šuma da bi se vjetrenjače mogle izgraditi. To ne može biti dobro za emisiju CO2.”

U Saint-Clementu stanovnici imaju koristi od vjetrenjača koje su daleko i ne smetaju im.

Jean-Luc Grab kaže: „Ljudi koji se žale trebaju ponuditi rješenje. Potrebna nam je čista energija.”

Mali vjetroparkovi su standard u Francuskoj, ali povećavaju se pravne radnje kojima se pokušava zaustaviti njihova daljnja gradnja, ili čak ukloniti postojeći parkovi.

Kompanije koje proizvode vjetrenjače kažu da je čista, obnovljiva energija – budućnost.

Buka i uništeno zemljište

Benjamin Lallier objašnjava: „Francuska se obavezala da će do 2030. godine proizvoditi 40 posto obnovljive energije. A od svih oblika obnovljive energije snaga vjetra je najjednostavniji način da dođemo do tog cilja.”

A za gradonačelnika Lavoinea posljedice vjetroparka su buka i uništeno zemljište.

„Ono što me najviše nervira jeste činjenica da vjetrenjače proizvode energiju samo devet posto vremena. Posljedice na pejzaž su užasne. Vjetrenjače se vide sa udaljenosti 50 kilometara. Sve to, a da se ne proizvodi električna energija”, kaže Jean-Dominique Barraud.

Uistinu, energija dobijena iz vjetra čini samo tri posto ukupne električne energije u Francuskoj, ali postoje planovi da se ona utrostruči do 2020. godine. Čini se da će ovo postati uobičajen prizor širom Francuske, nešto s čim će se lokalne zajednice morati pomiriti.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)