Home / Vijesti / BiH / Objavljena prva online live karta onečišćenja zraka

Objavljena prva online live karta onečišćenja zraka

Prva karta svijeta koja u stvarnom vremenu pokazuje kvalitetu zraka i kretanje onečišćujućih čestica, kao što su PM 2.5 čestice, dostupna je besplatno online.
Možete direktno ući preko linka ispod:
Projekt se zove AirVisual Earth, a provodi ga međunarodni skup znanstvenika pod vodstvom Yanna Boqulloda. Ulazni podaci prikupljaju se iz satelitskih snimki i sa više od 8.000 stanica za praćenje kvalitete zraka postavljenih širom planete.
Airvisual karta svijeta
Airvisual karta svijeta

Po Europskoj agenciji za okoliš u Europi je godišnje je evidentirano gotovo 500.000 smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, dok se u Kini taj broj povećava više od tri puta ili tačnije 1.6 milijuna građana. I pored ovih opasnih podataka, shvatanje  opasnosti zbog fine prašine i zagađivača kao što su ozon i sumporov dioksid je vrlo niska.

airvisual_europe_poslovnidnevnik.ba
airvisual_europe_poslovnidnevnik.ba

Sve su to razlozi zbog kojih je Boquillod započeo projekt AirVisual Earth da bi svatko mogao u realnom vremenu vidjeti stvarno stanje u svijetu jednostavnim klikom. Stranica omogućuje promatranje vjetrova i distribuciju PM2.5 čestica. Osim davanja informacija o česticama u zraku na svjetskoj razini, aplikacija pokazuje prognozu kakvoće zraka za naredna tri dana. AirVisual Earth je u prodaju stavio i male kućne jedinice koje analiziraju koncentraciju onečišćujućih tvari u stanovima te prikupljene podatke dijele u sustav kako bi se napravila detaljnija karta sa još više podataka iz cijelog svijeta.

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

Marihuana je od ponoći legalna u Kanadi

Prva legalna prodaja kanabisa u Kanadi dogodila se sinoć, a prva kupovina zabilježena je na …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)