Home / Vijesti / BiH / Objavljena prva online live karta onečišćenja zraka

Objavljena prva online live karta onečišćenja zraka

Prva karta svijeta koja u stvarnom vremenu pokazuje kvalitetu zraka i kretanje onečišćujućih čestica, kao što su PM 2.5 čestice, dostupna je besplatno online.
Možete direktno ući preko linka ispod:
Projekt se zove AirVisual Earth, a provodi ga međunarodni skup znanstvenika pod vodstvom Yanna Boqulloda. Ulazni podaci prikupljaju se iz satelitskih snimki i sa više od 8.000 stanica za praćenje kvalitete zraka postavljenih širom planete.
Airvisual karta svijeta
Airvisual karta svijeta

Po Europskoj agenciji za okoliš u Europi je godišnje je evidentirano gotovo 500.000 smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, dok se u Kini taj broj povećava više od tri puta ili tačnije 1.6 milijuna građana. I pored ovih opasnih podataka, shvatanje  opasnosti zbog fine prašine i zagađivača kao što su ozon i sumporov dioksid je vrlo niska.

airvisual_europe_poslovnidnevnik.ba
airvisual_europe_poslovnidnevnik.ba

Sve su to razlozi zbog kojih je Boquillod započeo projekt AirVisual Earth da bi svatko mogao u realnom vremenu vidjeti stvarno stanje u svijetu jednostavnim klikom. Stranica omogućuje promatranje vjetrova i distribuciju PM2.5 čestica. Osim davanja informacija o česticama u zraku na svjetskoj razini, aplikacija pokazuje prognozu kakvoće zraka za naredna tri dana. AirVisual Earth je u prodaju stavio i male kućne jedinice koje analiziraju koncentraciju onečišćujućih tvari u stanovima te prikupljene podatke dijele u sustav kako bi se napravila detaljnija karta sa još više podataka iz cijelog svijeta.

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)