Home / Vijesti / Svijet / Kurdski zvaničnik: Na ruskim snimcima su cisterne koje prevoze naftu iz regije Kurdistana u Tursku

Kurdski zvaničnik: Na ruskim snimcima su cisterne koje prevoze naftu iz regije Kurdistana u Tursku

Predsjednik Komisije za energetiku u Parlamentu Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY) Serko Jevdet, u vezi sa posljednjim ruskim tvdrnjama da se nafta ISIS-a transportuje preko pravca Zaho-Silopi dalje u Tursku, istakao je da se na ruskim snimcima vide cisterne koje prevoze naftu iz regije Kurdistana u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na snimcima koje je Rusi napravili iz satelita su cisterne koje prevoze naftu iz regije Kurdistana u luku Ceyhan u Turskoj”, rekao je Jevdet.

Jevdet je za AA izjavio da se i sam informisao o trgovini naftom koju vodi ISIS, napominjući kako ruski snimci uopšte ne dokazuju njihove tvrdnje.

“Naše ministarstvo za prirodne resurse je ranije saopćilo da je na stotine cisterni iz regije Kurdistana prevezlo naftu u Tursku. Nafta u Tursku se prevozi cisternama i to nije nikakava tajna”, kazao je Jevdet.

Naglasio je kako je neizvodljivo da nafta ISIS-a bude transportovana putevima i gradovima u kurdskoj regiji.

“Regija Kurdistana naftu transportuje naftovodima i cisternama. Iz turske se dalje prodaje na svjetsko tržište. Na snimcima koje je objavila Rusija vide se te cisterne. U rukama Rusa ne postoji pouzdan dokument koji bi dokazao da Turska i regija Kurdistana trguju naftom sa ISIS-om. Za tako snažnu tvrdnju potrebni su snažni dokumenti i informacije”, rekao je predsjednik Komisije za energetiku u Parlamentu Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY).

Pojedini ruski zvaničnici su nakon obaranja ruskog vojnog aviona koji je narušio zračni prostor Turske iznijeli tvrdnju da Turska trguje naftom sa ISIS-om.

(Anadolu Agency)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)