Home / Vijesti / BiH / Ruska ucjena: Plina nema dok BiH ne plati 4,5 miliona dolara

Ruska ucjena: Plina nema dok BiH ne plati 4,5 miliona dolara

Delegacija BiH predvođena Mehmedom Koldžom, glavnim pregovaračem „Energoinvesta“ s ruskim “Gazpromom”, nije jučer uspjela u Sankt Peterburgu dogovoriti potpisivanje ugovora o snabdijevanju plinom BiH za narednu godinu. Postojeći jednogodišnji ugovor s “Gazpromom” istječe za mjesec dana, a pregovori će biti nastavljeni za 15 dana, piše Avaz.

Razlog zbog kojeg Rusi ne žele potpisati ugovor, kako je saopćeno iz „Energoinvesta“, jeste to što insistiraju na urednom plaćanju i planu otplate dugova za isporuku plina te nastavak otplate ratnog duga. Koldžo je jučer iz Sankt Peterburgu rekao za „Avaz“ da „BH-Gas“ za isporučeni plin duguje ukupno sedam miliona dolara i da se Rusi plaše da taj dug neće biti plaćen.

– Prema fakturi za septembar, dužni smo 4,5 miliona dolara, a prema fakturi za oktobar, 2,5 miliona dolara. Oni traže da im za 15 dana bude uplaćeno 4,5 miliona kako bi pregovori bili nastavljeni, plus da se nastavi s uplatama ratnog duga – kazao je Koldžo, koji nam nije mogao precizirati šta će se desiti ako „BH-Gas“ ne uplati ova sredstva.

On nam je pojasnio da su i u „Gazpromu“ jučer poručili da neće ni da čuju za prijedlog da nam se snizi cijena plina. Koldžo kaže da su Rusi ustvrdili da zbog kašnjenja s uplatama i po 120 dana, cijena plina može biti samo viša.

– Njihov je prijedlog bio da nam povećaju cijenu. Oni tvrde da BiH plaća najjeftiniji plin u regionu, a plus da zbog neispunjavanja obaveza i neredovnih plaćanja faktura cijena može biti samo viša, a nikako niža. Mi na to nećemo pristati – rekao je Koldžo.

Koldžo je istakao da je zbog ranijih nesuglasica u Vladi Federacije prekinuto plaćanje ratnog duga Rusima. On kaže da se ratni dug ne plaća od maja ove godine.

– Kako nismo imali ministra energije, sve je zakočeno. Mi imamo sredstva na računu, ali ona se ne prebacuju. Novi ministar Nermin Džindić obećao nam je da će riješiti ovaj problem – rekao je Koldžo.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)