Home / Vijesti / BiH / Ruska ucjena: Plina nema dok BiH ne plati 4,5 miliona dolara

Ruska ucjena: Plina nema dok BiH ne plati 4,5 miliona dolara

Delegacija BiH predvođena Mehmedom Koldžom, glavnim pregovaračem „Energoinvesta“ s ruskim “Gazpromom”, nije jučer uspjela u Sankt Peterburgu dogovoriti potpisivanje ugovora o snabdijevanju plinom BiH za narednu godinu. Postojeći jednogodišnji ugovor s “Gazpromom” istječe za mjesec dana, a pregovori će biti nastavljeni za 15 dana, piše Avaz.

Razlog zbog kojeg Rusi ne žele potpisati ugovor, kako je saopćeno iz „Energoinvesta“, jeste to što insistiraju na urednom plaćanju i planu otplate dugova za isporuku plina te nastavak otplate ratnog duga. Koldžo je jučer iz Sankt Peterburgu rekao za „Avaz“ da „BH-Gas“ za isporučeni plin duguje ukupno sedam miliona dolara i da se Rusi plaše da taj dug neće biti plaćen.

– Prema fakturi za septembar, dužni smo 4,5 miliona dolara, a prema fakturi za oktobar, 2,5 miliona dolara. Oni traže da im za 15 dana bude uplaćeno 4,5 miliona kako bi pregovori bili nastavljeni, plus da se nastavi s uplatama ratnog duga – kazao je Koldžo, koji nam nije mogao precizirati šta će se desiti ako „BH-Gas“ ne uplati ova sredstva.

On nam je pojasnio da su i u „Gazpromu“ jučer poručili da neće ni da čuju za prijedlog da nam se snizi cijena plina. Koldžo kaže da su Rusi ustvrdili da zbog kašnjenja s uplatama i po 120 dana, cijena plina može biti samo viša.

– Njihov je prijedlog bio da nam povećaju cijenu. Oni tvrde da BiH plaća najjeftiniji plin u regionu, a plus da zbog neispunjavanja obaveza i neredovnih plaćanja faktura cijena može biti samo viša, a nikako niža. Mi na to nećemo pristati – rekao je Koldžo.

Koldžo je istakao da je zbog ranijih nesuglasica u Vladi Federacije prekinuto plaćanje ratnog duga Rusima. On kaže da se ratni dug ne plaća od maja ove godine.

– Kako nismo imali ministra energije, sve je zakočeno. Mi imamo sredstva na računu, ali ona se ne prebacuju. Novi ministar Nermin Džindić obećao nam je da će riješiti ovaj problem – rekao je Koldžo.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)