Home / Vijesti / BiH / VANREDNO STANJE U ZENICI ,poplavljeno vise kuća Bosna opasno raste !!

VANREDNO STANJE U ZENICI ,poplavljeno vise kuća Bosna opasno raste !!

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u svojstvu komandanta civilne zaštite, održao je vanredni sastanak Štaba civilne zaštite grada Zenica, na kojem je donesena i Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriji grada Zenica.

Svi ljudski, ali i materijalno – tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja.

”Imamo više kritičnih lokaliteta, pričinjena je veća materijalna šteta na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima i s obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za naredni period, bili smo dužni maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i staviti sve mašine u funkciju’‘, kazao je nakon sastanka Kasumović, koji je, kako se ističe u saopćenju za javnost, osim gradskih službi, u funkciji stavio i radnike te mehanizaciju javnih preduzeća.

Služba civilne zaštite grada Zenica upozorava sve fizičke osobe i pravne subjekte koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Pepelarska rijeka, Bistrička i Gračanička rijeka, da iz svojih stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene – potopljene, u slučaju naglog povećanja vodostaja u navedenim rijekama.

Gradonačelnik i Štab civilne zaštite Grada Zenica pozivaju građane Zenice na saradnju i razumijevanje te da se po potrebi jave Službi civilne zaštite na broj telefona: 032 447-731.

Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić izjavila je Srni da vodostaj ubrzano povećava i da je voda došla do visine mosta na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće, te da je ugrožen saobraćaj na magistralnom putu Bihać-Sarajevo.

Ona je objasnila da je iseljena višečlana porodica koja živi u zgradi stare ambulante, a da zgrada nove ambulante nije poplavljena, ali joj se ne može prići.

Situacija je teška i u opštini Šipovo, gdje su se izlile rijeke Janj i Pliva i poplavile velike obradive površine i ugrozile dvadesetak kuća.

alt

alt

alt

alt

Slobodna Bosna /Poslovnidnevnik.ba

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Savjet ministara BiH o povećanom prilivu migranata

Savjet ministara u tehničkom mandatu razmatraće danas materijale Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)