Home / Nekategorisano / Isplivale prve fotografije: Internet “gori” zbog novog Putinovog “letećeg čuda” (FOTO)

Isplivale prve fotografije: Internet “gori” zbog novog Putinovog “letećeg čuda” (FOTO)

Na internetu se pojavila prva fotografija ruskog borbenog helikoptera koji će moći da razvije brzinu do 700 kilometara na čas, što je više nego dva puta veća brzina od one koju razvijaju najsavremeniji helikopteri.

Ako bi ovaj projekat bio realizovan, to bi bio najbrži helikopter na svetu, a ruski mediji komentarišu i da bi to bila „revolucija u proizvodnji helikoptera“.

Naziv novog modela za sada nije poznat, ali se zna da na njemu radi moskovski konstruktorski biro „Kamov“, koji ulazi u sastav holdinga „Helikopteri Rusije“.

Fotografije novog borbenog helikoptera izazvale su veliko interesovanje ne samo u Rusiji, nego i u inostranstvu. Ne zna se gde su one snimljene, niti dokle se stiglo sa razvojem tog helikoptera, ali je vest o novom „Putinovom čudu“ zapalila internet.

Na fotografijama se može videti koaksijalni rotor, tipičan za biro „Kamov“. Kako se navodi, helikopter će imati krila i stajni trap koji se uvlači prilikom uzletanja, nove motore, odeljke za oružje, a posada će sedeti kao u helikopteru K-52 „Aligator“ — dva pilota jedan pored drugog.

Očekuje se da će nove tehnologije obezbediti veću brzinu i domet i bolju efikasnost potrošnje goriva, a da će nova letelica biti opremljena infracrvenim sistemima za ometanje neprijateljske avijacione tehnike.

Mediji prenose da konstruktori rade na poboljšavanju brzine i aerodinamičkih karakteristika helikoptera.

„Brzina je za borbene helikoptere najvažnija — to je vreme za koje on može da pruži podršku, na primer, našim desantnim jedinicama koje su upale u zasedu; to je vreme za koje može da izvrši napad; to je vreme u kojem se nalazi pod vatrom dok preleće opasnu teritoriju. Ukratko rečeno, brzina je za borbeni helikopter veoma važna stvar“, rekao je za Sputnjik ekspert za avijaciju Dmitrij Drozdenko.

Trebalo bi podsetiti da je još krajem prošle godine direktor ruskog Konstruktorskog biroa za razvoj „Kamov“ potvrdio Sputnjiku da ta kompanija razvija prvi hibridni helikopter na svetu. On je nazvan Ka-90, a govorilo se da će imati hibridni dizajn, da će poletati i sletati kao helikopter, da će leteti kao avion i da će razvijati maksimalnu brzinu od 800 kilometara na sat.

Koncept Ka-90 (ranije poznat kao Ka-100) prvi put je predstavljen na međunarodnom salonu „Heli Rusija“ 2008. godine u Moskvi. Glavni dizajner „Kamova“ Sergej Mihejev izjavio je 2008. da je projekat Ka-90, koji je prvobitno proučavan još 1985. godine, ali je prekinut uoči raspada Sovjetskog saveza, ponovo stavljen na razmatranje.

Inače, Rusija već neko vreme radi na stvaranju superbrzog helikoptera. U februaru ove godine tadašnji zamenik ministra odbrane, a sadašnji vicepremijer Jurij Borisov je rekao da ruska armija očekuje da dobije helikopter koji može da razvije brzinu do 400 kilometara na sat.

On je precizirao da je industrija spremna da ga proizvede u periodu od najmanje pet do sedam godina.

Maksimalna brzina savremenih helikoptera, konkretno jurišnog helikoptera tipa Mi-28N „Noćni lovac“, iznosi 300 kilometara na čas.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će najnovije oružje koje u okviru državnog programa treba da uđe u naoružanje Oružanih snaga Rusije nadmašiti strane pandane. Šef ruske države naglasio je da je sada potrebno razmišljati o stvaranju novih vrsta oružja.

Prema Putinovim rečima, ruski vojni program je planiran do 2027. godine, a njegova primena će početi u bliskoj budućnosti.

(BalkansPress / Sputnik Srbija/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)