Home / Ličnosti / Je li ovaj čovjek s laptopom ključ hrvatskog uspjeha na Svjetskom Prvenstvu

Je li ovaj čovjek s laptopom ključ hrvatskog uspjeha na Svjetskom Prvenstvu

MINUTA JE 76. trećeg kola Svjetskog prvenstva. Gylfi Sigurdsson je upravo zabio gol iz penala za 1:1 Islanda protiv Hrvatske.

Taj remi neće Hrvatskoj previše značiti, ali bilo bi lijepo s pobjedom otići u osminu finala. Hrvatska klupa razmišlja što i kako dalje, a onda u slušalicu Dražena Ladića dolazi poziv.

“Dražene, vezna linija nam ne drži poziciju. Kovačiću je drastično pao postotak dodavanja. Ne drži formaciju i ostavlja previše prostora. Jedvaj je pao energetski, u zadnjih pet minuta je pretrčao znatno manje, a podaci kažu da smo izgubili raspored i na desnom boku”, govori mu čovjek s druge strane.

Ladić prenosi Daliću opservacije “odozgo”, a hrvatski izbornik u igru šalje Rakitića. Jedan od najboljih hrvatskih igrača na ovom SP-u odmah uspostavlja kontrolu u sredini, Hrvatska izgleda opasnije i na kraju golom Perišića u 90. minuti odnosi pobjedu.

Tako je moguće izgledao razgovor između Dražena Ladića i Škota Marca Rochona, “oka sokolovog” koji s tribina ruskih stadiona do detalja prati igru hrvatske reprezentacije. Riječ je o tipu koji je isti posao za Zlatka Dalića radio i u Al-Ainu, a čim je dobio posao hrvatskog izbornika Dalić ga je odmah ubacio u svoj stožer.

Rochon je od prvog Dalićevog dana na klupi preuzeo analizu treninga i utakmica do najsitnijih detalja. Na treninzima analizira količinu trke, kretanja, otkucaje srca, intenzitet i ostale parametre, a tijekom utakmica uz to na klupu šalje kratke videoklipove i fotografije. Hrvatska je jedna od reprezentacija koja je iskoristila FIFA-ino dopuštenje da momčadi na ovom SP-u mogu imati videoanalitičara na tribini koji je osiguranom vezom u stalnoj komunikaciji s klupom.

Osim toga Rochon na isti način analizira i sve protivnike s kojima Hrvatska igra od Ukrajine i Grčke naovamo, a na izborniku i njegovu stručnom stožeru je da kvalitetno iskoriste njegove analize.

“S Dalićem sam radio tri i pol godine u Al Ainu i prihvatio sam njegov poziv. Radim s reprezentacijom od studenog prošle godine. Moj posao je da prikupim i kompiliram sve moguće informacije o našoj i protivničkoj momčadi i kvalitetno ih predstavim trenerima kroz snimke i pisane dokumente. Sve utakmice i treninge pratim GPS-om i svaku večer šaljem podatke stožeru. Sve snimke puštamo i igračima na sastancima, a nakon utakmica analiziramo igru, ukazujemo na ono što je bilo loše, a igrači nas jako ozbiljno shvaćaju”, rekao je Rochon za škotske medije.

FIFA je njemu osigurala mjesto na tribini te jedan tablet, a isti takav na klupi ima Dalićev stručni stožer, baš kao što je slučaj u, primjerice, američkom nogometu. U SAD-u se već desetljećima koristi komunikacija glavnog trenera s ofenzivnim i defenzivnim koordinatorima kojih je nekoliko na tribinama stadiona, a s tehnološkim napretkom se na klupi u realnom vremenu analiziraju sve akcije i ukazuje se igračima na što moraju obratiti pozornost.

“Ne živim u Hrvatskoj, dolazim samo uoči utakmica i na Svjetsko prvenstvo. Hrvatski jezik je strašno težak pa imam malo problema s komunikacijom, ali na sreću gotovo svi odlično govore engleski i izrazito su srdačni. Hrvati su divni ljudi, strastveno prate nogomet, a posebno mi se svidjelo što uvijek pomažu jedni drugima”, rekao je Rochon.

On je jedan od trojice analitičara s kojima je Dalić surađivao od kad je preuzeo reprezentaciju. Po tome Dalić spada u najmodernije svjetske trenere i ni po čemu ne zaostaje za konkurentima. Dapače. To nam je potvrdio i analitičar Ivan Ilečić koji je također radio s hrvatskim izbornikom.

“On je uoči Svjetskog prvenstva doslovno razmontirao svakog protivnika koristeći tehnologiju i analize koje je dobio od nekoliko tvrtki. Gledao sam valjda stotinu treninga Jürgena Kloppa i Pepa Guardiole i, vjerujte mi, njihovi treninzi se ni po čemu ne razlikuju od Dalićevih. Škotskog analitičara koji sad radi s reprezentacijom poznajem i samo mogu reći da je riječ o briljantnom liku”, rekao nam je Ilečić.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)