Home / Vijesti / BiH / Otkriveno više od 30 krijumčara migrantima od početka godine

Otkriveno više od 30 krijumčara migrantima od početka godine

Granična policija BiH otkrila je od početka godine više od trideset krijumčara migrantima! Pored svih problema s kojima se Bosna i Hercegovina susreće od početka godine, od kada nas je zadesila migrantska kriza, koja ne jenjava, pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, nastavljaju se boriti i s raznim kriminalcima koji se pokušavaju okoristiti na tuđoj nevolji.

Po 50 ljudi

Zoran Galić, direktor GPBiH, kaže za “Dnevni avaz” da oni nastavljaju prikupljati podatke o organiziranim kriminalnim grupama koje koriste nesreću migranata i stječu protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje.

– Uspjeli smo razbiti nekoliko kriminalnih grupa krijumčara. Napomenuo bih dvije akcije u travnju, koje smo uspješno realizirali, a to su “Taurus” i OX, usmjerene protiv krijumčarenja migranata. Radi se o dvije organizirane kriminalne skupine koje su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku. Obje grupe djelovale su na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentirano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i sa područja Kosova te, u manjem broju, sa područja Turske i Afganistana – kaže Galić.

Ipak, krajem marta u velikom procentu povećan je broj ilegalnih migranata koji u većim grupama, do 50 ljudi, ilegalno prelaze granicu BiH. Migracijski pritisak proširen je na čitavu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, ali u najvećoj mjeri na području Višegrada. Ovo područje žarište je od početka 2018., kada je aktivirana podruta iz Srbije.

Grupe migranata uspijevaju se prebaciti do Bihaća i Velike Kladuše, dok im je Sarajevo prolazna stanica. Na lokaciji u Trnovima u Velikoj Kladuši, gdje se trenutno nalazi skoro 300 migranata, na raspolaganju su im pitka voda, sanitarni čvor i električna energija putem agregata, kao i veća površina za podizanje šatora.

Aktivirana podruta

Migranti u Sarajevu svake noći na autobuskoj stanici dobivaju hranu i piće, koje im dijele volonteri iz Sarajeva. Stotine njih stižu iz istočnog dijela BiH, neposredno nakon prelaska granice.

– Uhapsili smo četiri osobe koje su pokušale ilegalno preći granicu i ući u BiH – kazao nam je jučer granični policajac u Rogatici.

Od oktobra prošle godine, aktivna je i podruta iz Crne Gore, na području istočne Hercegovine.

Podijele 300 obroka dnevno  

Na području Velike Kladuše već dva mjeseca djeluje i prati aktuelnu situaciju humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, koja dnevno podijeli i do 300 obroka.

Azra Moralić, koordinatorica i volonterka ove organizacije, naglašava da kapaciteti kampa nisu dovoljni da bi se ispunili higijenski i drugi uvjeti potrebni za sve migrante koji borave na tom području. Ističe da su im potrebni deke, jastuci, ali i osnovne higijenske potrepštine.

(Vijesti.ba / Avaz/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)