Home / Ličnosti / SVIJET U STRAHU Trump večeras donosi povijesnu odluku, Iran se sprema za najgori scenarij

SVIJET U STRAHU Trump večeras donosi povijesnu odluku, Iran se sprema za najgori scenarij

AMERIČKI predsjednik Donald Trump večeras će objaviti odluku o tome hoće li se SAD povući iz sporazuma šest svjetskih sila i Irana, kojim se Teheran prije tri godine obvezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Trump je na Twitteru objavio da će odluku priopćiti iz Bijele kuće u 14 sati po lokalnom vremenu, što je 20 sati po našem vremenu.
Trump prijeti povlačenjem
Američki predsjednik još je ranije zaprijetio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma tako što će obnoviti sankcije Iranu, osim ako europske države potpisnice ne poprave, kako je rekao, “mane” tog sporazuma.

Republikanski čelnik odbora za vanjsku politiku američkog Zastupničkog doma Ed Royce istog je dana naglasio kako SAD treba nastaviti popravljati pogreške u tom sporazumu i snažno ga implementirati, no ne se i povući iz njega.

Royce je istaknuo kako njegovo napuštanje ne bi vratilo novac poslan iranskoj vladi ili potaknulo saveznike da se počnu baviti opasnim aktivnostima Teherana.

“Strahujem da bi povlačenje zapravo pogoršalo te napore”, priopćio je republikanac.

Sporazum s Iranom strogo regulira nuklearne aktivnosti te zemlje

Ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisali su Teheran i grupa 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) u Beču prije ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.
Taj ugovor strogo regulira nuklearne aktivnosti Teherana i to tako da jamči isključivo miroljubivu primjenu nuklearne tehnologije.

Macron: Povlačenje SAD-a moglo bi dovesti do rata
Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da bi povlačenje SAD-a iz ugovora o nuklearnom programu s Iranom moglo dovesti do rata.
Teheran je, pak, poručio da bi ponovno uvođenje sankcija značilo kolaps cijelog ugovora koji su potpisali Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD. Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će SAD “požaliti kao nikad” odluči li istupiti iz sporazuma.

“Iran neće ostati pasivan, spremni smo za najgori scenarij”
Iran neće ostati pasivan ako američki predsjednik Donald Trump odluči napustiti međunarodni nuklearni sporazum i spreman je za najgori scenarij, rekli su visoki iranski dužnosnici u utorak, nekoliko sati prije nego što će Trump objaviti odluku o sudbini tog sporazuma iz 2015.
“Neće biti u američkom interesu ako JCPOA (sporazum s Iranom) propadne zbog njihove ofenzive. Ako Sjedinjene Države započnu sukob s Iranom, nećemo ostati pasivni”, rekao je Ali Sahmani, tajnik vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.
Predsjednik Rouhani je rekao da će se Iran u slučaju novih sankcija “suočiti s problemima dva ili tri mjeseca, ali i da će to proći”. Naglasio je da su temelji njihove politike naporan rad i konstruktivni odnosi s cijelim svijetom.

Zamjenik zapovjednika iranske Revolucionarne garde Hossein Salami istaknuo je kako se Iran ne boji američkih sankcija ili napada.

“Naši neprijatelji, uključujući Ameriku, cionistički režim i njihove saveznike u regiji, trebaju znati da je Iran spreman za najgori scenarij i prijetnje”, prenosi Fars Salamijevu izjavu.

Njemačka i Francuska: Ostajemo u sporazumu
Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma s Iranom, ali u želji da privole Sjedinjene Države na ostanak u njemu spremne su razgovarati o proširenju ugovora.
Riječ je odredbama koje se svrstavaju u četiri kategorije – produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji te u ratu u Siriji i Jemenu.
Njemačka i Francuska priopćile su jučer da će ostati u nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. čak i ako se Sjedinjene Države iz njega povuku.
“Nažalost, duboko smo pesimistični uoči Trumpove objave kasnije tijekom dana. No morat ćemo čekati i vidjeti što će reći večeras. Naš cilj ostaje zadržavanje i održavanje JCPOA-a. Morat ćemo pričekati kako bismo shvatili koji je plan SAD-a oko našeg zajedničkog cilja prevencije da Iran dobije nuklearno oružje i reakcije na njihovo ponašanje u regiji”, istaknuo je istaknuti britanski diplomat.
Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)