Home / Vijesti / BiH / PROČIŠĆAVANJE AMUS-a: Sva bijeda Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca BiH; “Merlin je zaradio milione, a uhljebi su od autora za pet godina ukrali 3 miliona KM”

PROČIŠĆAVANJE AMUS-a: Sva bijeda Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca BiH; “Merlin je zaradio milione, a uhljebi su od autora za pet godina ukrali 3 miliona KM”

Direktorica Lejla Trnčić je svog sina bez konkursa zaposlila u AMUS-u, ima platu 3.500KM, a kad se dodaju bonusi, prevoz, topli obrok, regres… izađe preko 5.000 KM svaki mjesec…

Kažu da se na godišnjoj skupštini bosanskohercegovačke Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS može vidjeti sva bijeda ovdašnje estrade. Ili, da to prebacimo u ulični rječnik, ciganluk. I poganluk.

Jedan od članova AMUS-a (ime poznato redakciji SB-a) uputio je e-mail svim svojim kolegama iz ove Asocijacije, pa je tekst nekako došao i do nas. U startu su se, primjećujemo, neki od članova počeli ograđivati od riječi svog kolege.

Dakle, ovo je ono što piše u tom e-mailu:

„Znaš li da imaš pravo tražiti od AMUS-a da ti isplati 3.155 KM duga? Svaki član Skupštine ne može podnijeti taj zahtjev na osnovu sljedećih činjenica:

Direktorica Lejla Trnčić je svog sina bez konkursa zaposlila u AMUS-u. (Nepotizam)

Ima platu 3.500KM, a kad se dodaju bonusi, prevoz, topli obrok, regres… izađe preko 5.000 KM svaki mjesec, toliko nemaju ministri! (Bezobrazluk)

  • To joj je malo pa je preko pola miliona uzela od autorskih tantijema i platila neke „usluge“ po ugovorima. (Korupcija)

KRADU NAS LOPATOM!!!

Primjer: Naplata AMUS-a u 2016. godini porasla 24,0%, a autorski honorari porasli samo 5,6%! Ovo je činjenica i ovo je krađa!

Gdje su te pare?!

Umjesto da se uplate autorima, pare su potrošene na derneke, fiktivne ugovore sa familijom i prijateljima, bonuse i regrese…

Naša direktorica kaže na FB da se osjeća fantastično! Kako se ti osjećaš kad znaš da su ti uzeli 3.155 KM u zadnjih 5 godina?

Prema zvaničnim izvještajima za 5 godina autorima je isplaćeno 44% prikupljenih sredstava umjesto 70% po Zakonu! Ukupno prikupljeno 11.935.442 KM, a isplaćeno autorima samo 5.040.651 KM!!! Šta to znači? To znači da je AMUS dužan SVAKOM autoru 3.155 KM!

Ovo su informacije zvaničnih institucija! Traži od AMUS-a svoje pare! To su tvoje pare, nisu ni Merlinove, ni Suline, ni od Trnčićke!

Klika iz AMUS-a izvlači pare preko fiktivnih ugovora za „posebne usluge“. Ko su ti ljudi kojima je AMUS po ugovoru isplatio preko milion KM?

E ove ugovore osim lopova iz vrha AMUS-a niko ne smije vidjeti! Probaj tražiti ove ugovore i vidjećeš šta ćeš dobiti kao odgovor! TAJNE INFORMACIJE! Ponašaju se kao da je AMUS neka tajna organizacija, a ne udruženje autora!

ZAŠTO JOŠ NIKO NIJE UHAPŠEN ZBOG KRIMINALA U AMUS-u? Zato što na svakoj Skupštini autori usvoje godišnji izvještaj direktorice i time kažu da su „saglasni što im nisu uplaćene sve pare“. U tom slučaju nema krivičnog djela, jer su pare AMUS-a privatne pare autora, nisu budžetska sredstva!

Kad se napokon autori jednom probude i počnu masovno tražiti svoje pare, biće kasno, jer AMUS sada hoće da promijeni Statut tako da autori više nikada neće imati pravo glasa!

O svemu će odlučivati 40-50 uhljupa okupljenih oko Merlina, Sule i Trnčićke. Ako se usvoji novi Statut, nema više šanse za popravak, autori se neće pitati ni zašta!!! AMUS će napokon postati privatna prćija i to zauvijek!

Osim Merlina koji je zaradio milione, ostalo su sve ‘kokuzi’ koji su za 5 godina (2012 – 2016) od autora ukrali 3 miliona KM! Eto zato se uhljebi u AMUS-u toliko bore da ih ne smjene! Nikad im nije bilo bolje u životu!!!

Zato će uraditi SVE samo da ostanu na tom mjestu. A svako ko traži pravdu i pita gdje su pare biće izdajnik i neprijatelj! To što će AMUS na kraju izgubiti licencu slaba je utjeha jer mi opet gubimo, a oni odoše sa 3 miliona u džepovima! I dalje te se ne tiču ove činjenice?

Dolaziš na Skupštine da slušaš priče kako je sve super i da glasaš kako Merlin kaže? E onda, dragi kolega, nek te i dalje deru!“

 

(Slobodna-bosna.ba/Poslovnidnevnik.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)