Home / Vijesti / Svijet / UDARNA VIJEST: Nosač aviona Harry Truman stigao u Siriju POČELO BOMBARDOVANJE!

UDARNA VIJEST: Nosač aviona Harry Truman stigao u Siriju POČELO BOMBARDOVANJE!

Udarna grupa američkih ratnih brodova, skoncentrisana oko nosača aviona Harry Truman, počela je da tuče položaje Islamske države u Siriji.

Amerikanci su zvanično objavili da obezbjeđuju podršku operaciji Inherent Resolve (Nepokolebljiva odlučnost).

U  glavnoj ulozi su bili avioni koje nosi Harry Truman, ali je kontraadmiraal Judžin Blejk objavio: „Spremni smo i da precizne (raketne) udare“.

Harry Truman nosi 90 aviona i helikoptera. Cijela udarna grupa ima oko 6.500 mornara i oficira.

U Damasku zaziru da se ne radi o istinskim udarima po Islamskoj državi već da je prava i krajnja namjera Vašingtona komadanje Sirije i svrgavanje Bašara al-Asada.

State department je objavio da će SASD – na zahtjev Donalda Trumpa – preispitati „program pomoći sirijskoj opoziciji“, uključujući „nevladinu organizaciju Bijeli šljemovi“. Radi smanjivanja rashoda navodno, ali će prije biti da su kompromitovani „Bijeli šljemovi“ svoje odradili i postali teret.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije, Maraija Zaharova, kazala je da Zapad „Bijele šljemove“ veoma lukavo finansira:

„Tu tobožnju nevladinu organizaciju finansiraju zemlje koje su najdirektnije angažovane u Siriji – SAD, Velika Britanija i Holandija. Fond za razvoj Katara joj je dao donaciju za kupovinu nekakve teške tehnike. U kombinaciji je i  britanski Fond. U dijelovanje Bijelih šljemova je umiješano i nekoliko sumnjivih NVO iz Evropske unije. Bijele šljemove medijski naglašeno podržava struktura Džordža Soroša“.

Asad je Bijele šljemove otvoreno nazvao „pristalicama Al Kaide“.

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)