Home / Vijesti / Svijet / Tajne operacije: Uspjesi i neuspjesi Mossada

Tajne operacije: Uspjesi i neuspjesi Mossada

Akcije tajnovite izraelske tajne službe češće su postajale poznate kad bi stvari ispale loše nego obrnuto.

Dramatično pokazivanje dokumenata o navodnom iranskom vojnom nuklearnom programu rijedak je slučaj da izraelske vlasti izlaze u javnost s operacijama svoje obavještajne agencije Mossad.

Time se šalje poruka da se izraelski špijuni mogu domoći najskrivenijih iranskih tajni, navodi agencija AP i dodaje kako se smatra da Mossad stoji iza nekih od naodvažnijih tajnih operacija u prošlom stoljeću.

Samo su neke od njih izbile na svjetlo dana, i to često nakon više godina, prenosi Tanjug.

Izrael tipično oklijeva objaviti podvige svojih obavještajnih službi u strahu da bi mogao otkriti njihove izvore ili potkopati misteriju koja ih okružuje.

AP konstatira da su akcije Mossada češće postajale poznate kad bi stvari ispale loše nego obrnuto.

Hvatanje Eichmanna

Među najpoznatijim uspjesima jest hvatanje nacista Adolfa Eichmanna u Argentini 1960, koji je kasnije osuđen na smrt zbog svoje uloge u holokaustu.

Jedan od najvećih uspjeha bio je ubacivanje čovjeka Mossada u najviše redove sirijskog rukovodstva.

Izraelac Eli Cohen uspio je uspostaviti bliske kontakte s političkom i vojnom hijerarhijom Sirije u ranim 1960-ima i postati glavnim savjetnikom sirijskog ministra obrane.

Iako je “provaljen” 1965., tajne do kojih je na tom položaju došao, pomogle su brzoj pobjedi Izraela u ratu 1967. godine.

Dalje, Mossadovi su ljudi u Italiji uhvatili Izraelca Mordechaija Vanunua, koji je 1986. britanskom tisku odao detalje i fotografije izraelskog programa nuklearnog oružja.

Vanunu je u zatvoru proveo 18 godina.

Prvi veliki fijasko – ubojstvo pogrešnog čovjeka

Vjeruje se da je Mossad odgovoran i za niz ubojstava Palestinaca diljem svijeta.

Mossad je, također, odgovoran za ubojstvo nekoliko iranskih znanstvenika koji su radili na nuklearnom programu, kao i za ubojstvo Imada Mughniyeha, zapovjednika libanonskog Hezbollaha.

Nakon ubojstva izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Muenchenu u Mossadu je formirana specijalna jedinica da kazni odgovorne iz palestinske grupe “Crni rujan”.

Izraelski su ih agenti progonili diljem svijeta sve dok Mossad nije napravio svoj prvi veliki fijasko: ubio je pogrešnog čovjeka – marokanskog konobara u Norveškoj, a agentima je suđeno.

Za Mossad je vezan još jedan fijasko, kad su njegovi agenti 1997. pokušali u Amanu ubiti tadašnjeg vođu Hamasa Khaleda Mashaala.

U Jordan su ušli s lažnom kanadskom putovnicom i otrovali ga, ali su brzo uhvaćeni.

Mossadovi agenti na listi Interpola

Jordanski kralj zaprijetio je napuštanjem mirovnog sporazuma ako Mashaal umre, pa su iz Izraela poslali protuotrov, a agenti su pušteni.

Tadašnji šef Mossada Danny Yatom nakon toga je podnio ostavku.

Novi Zeland je 2004. nakratko prekinuo odnose s Izraelom nakon što je uhvatio dva agenta Mossada kako se pokušavaju lažnim ispravama domoći novozelandske putovnice.

Mossad svojim uspjehom ne može smatrati ni ubojstvo Mahmouda al-Mabhouha, visokog operativca Hamasa, izvedeno 2010. u hotelskoj sobi u Dubaiju.

To je ubojstvo privuklo međunarodnu pažnju jer su mnogi od agenata snimani sigurnosnim kamerama i optuženi za posjedovanje lažnih putovnica.

Iako Izrael nikad nije priznao da su to izveli njegovi ljudi, fotografije 26 osumnjičenih s njihovim lažnim imenima odmah su stavljene na listu Interpola.

Izvor: Agencije

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)