Home / After Work / Ljepota i zdravlje / NEDOSTATAK OVOG VITAMINA JE UZROK ZA KANCER: Provjerite da li vam nedostaje

NEDOSTATAK OVOG VITAMINA JE UZROK ZA KANCER: Provjerite da li vam nedostaje

Vitamin K pomaže kod zgrušavanja krvi, važan je za zdrave kostiju i jako srce, a evo kako da znate da li patite od nedostatka ovog vitamina, piše „Lepa & srećna“

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina K su: pojava modrica, krvni ugrušak ispod nokta, pojava crne stolice i krvi u stolici, unutrašnje krvarenje.

Kod beba, ovaj nedostatak se ispoljava u vidu krvarenja iz predjela gdje je uklonjena pupčana vrpca, krvarenje iz nosa ili kože, kao i izliv krvi u mozak, koji mogu da budu jako opasni.

Stručnjaci ističu da ako patite od nedostatka vitamina K, treba u ishranu da ubacite namirnice koje su bogate ovim vitaminom, a najviše ga ima zeleno povrće (špinat, tikvice, prokelj, zelena salata, kopriva), kao i mliječni proizvodi koji sadrže vitamin K2.

Nedostatak vitamina K može biti uzrok za sljedeća stanja: slabe kosti, srčani problemi, osteoporoza, problemi sa zubima, zgrušavanje krvi, određene vrste karcinoma i kognitivni problemi.

Ako primijetite neki od nabrojanih simptoma, što prije se javite ljekaru, a ukoliko se odredi nedostatak vitamina K, moguće je da ćete ga uzimati u vidu tableta, odnosno suplemenata.

(SB/Kolektiv.me/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)