Home / After Work / Na more u Njemačku

Na more u Njemačku

Odmor na njemačkoj obali

Nijemci vole putovati, no još uvijek za mjesto odmora najradije odabiru vlastitu zemlju. Ljeti su omiljeni ciljevi na Sjevernom moru i Baltiku. Predstavljamo 10 najposjećenijih njemačkih kupališta.

17667470_303

Heiligendamm – “Bijeli grad na moru”

Nijemci vole putovati, no još uvijek za mjesto odmora najradije odabiru vlastitu zemlju. Ljeti su omiljeni ciljevi na Sjevernom moru i Baltiku. Među najpopularnijima je baltičko kupalište Heligendamm. Sagrađeno 1793. ovo kupalište, sastavljeno od niza bijelih vila smještenih uz pješčanu plažu, slovi i kao najstarije njemačko kupalište. 2007. ovdje je održan i samit G8 zemalja.

17667475_303

Norderney

Nešto mlađe kupalište je ono na otoku Norderneyu u Sjevernom moru. 1830. ovaj otok je postao omiljeno ljetovalište plemićke loze Hannover, čiji su pripadnici od 1714. do 1901. vladali i Engleskom. Okrunjene glave privukle su i ostale aristokrate na ovaj maleni otok.

17683566_303

Hiddensee

Početkom 20. stoljeća kupališta na sjeveru su počela privlačiti i umjetnike. Posebno je tihi baltički otok Hiddensee svojom atmosferom privukao mnoge kreativce od kojih je najpoznatija kiparica Käthe Kollwitz. Još dan danas se vodi računa o tomu da Hiddensee ostane miran tako da su na njemu automobili zabranjeni.

17667478_303

Ahlbeck

Najistočnije njemačko kupalište Ahlbeck nalazi se na otoku Usedomu i poznato je po svom raskošno izgrađenom molu iz 1889. godine. Mnoge molove i građevine na njima izgrađene na prijelazu s 19. na 20. stoljeće odlikuje mješavina neogotike, klasicizma, secesije i neobaroka a ovaj novi stil se u Njemačkoj naziva i kupališna arhitektura.

17702495_303

Heringsdorf

Također na Usedomu je smješteno i kupalište Heringsdorf, gdje se nalazi i najduži mol koji seže čak 508 metara u Baltičko more. Ovdje se od 1925. nalazi i najstarija radionica za izradu još jednog tipičnog motiva njemačkih kupališta: klupa za plažu načinjenih od vrbinog pruća.

17667647_303

Travemünde

Redovne brodske linije prema Kopenhagenu, Rigi i Sankt Petersburgu načinile su od kupališta Travemünde još u 19. stoljeću omiljeno ljetovalište. U kasinu otvorenom 1833. sreću su okušali mnogi Rusi a među njima je navodno bio i Fjodor Dostojevski. Ne u kasinu nego na plaži, vrijeme je kasnije provodio i Franz Kafka. Plaže na Baltiku su zbog svoje plićine omiljene i kod obitelji s djecom.

17667655_303

Sankt Peter-Ording

Morsko kupalište Sankt Peter-Ording na Sjevernom moru je poznato po svojim dugim plažama i sojenicama. No ove specifične građevine na drvenim gredama nisu jedina posebnost ovog kupališta: ovdje se nalazi i jedina sumporna kupelj na njemačkoj obali.

17667665_303

Sellin

Zbog svojih pitoresknih vila na plaži, Sellin je među najljepšim kupalištima na baltičkom otoku Rügen. Uvala u kojoj se nalazi Sellin je okružena liticama i stoga dobro zaštićena od vjetrova. Na kraju glavnog mola u ovom gradiću nalazi se i podvodna gondola iz koje posjetitelji mogu proučavati podvodni svijet Baltičkog mora.

17702517_303

Kampen

Svoj prvi procvat sjevernomorsko ljetovalište Kampen na popularnom otoku Syltu doživjelo je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Ubrzo se ovo malo mjesto pretvorilo u okupljalište svjetskog jet-seta a to je manje-više potrajalo i do danas. No osim faktora „vidjeti i biti viđen“ Kampen nudi i duge plaže s bijelim pijeskom.

15298837_303

Kühlungsborn

Kühlungsborn na obali savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern osim tipične kupališne arhitekture, široke promenade uz samu obalu i impresivnog mola, nudi još jednu atrakciju: uskotračnu povijesnu željeznicu koja ovo mjesto povezuje s druga dva ljetovališta: Heiligendammom i Bad Doberanom. „Kupališni vlakić“, popularno zvan „Moll“, je u prometu već preko 100 godina./MiriamLenz/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)