Home / Vijesti / Svijet / AMERIKANCI SE HVATAJU ZA GLAVU: Trump za godinu dana uvećao dug države za 1.000 milijardi dolara!

AMERIKANCI SE HVATAJU ZA GLAVU: Trump za godinu dana uvećao dug države za 1.000 milijardi dolara!

U vrijeme kada je Donald Trump počeo svoj mandat predsjednika u januaru 2017. godine, iznos američkog javnog duga je bio 19. 900 milijardi dolara.  Tada je novi američki predsjednik kritizirao svoje prethodnike za njegov rast i izjavio da će dug likvidirati za dva predsjednička mandata, odnosno za osam godina.

U međuvremenu, statistika se ne slaže s izjavama čelnika Bijele kuće, jer je samo u jednoj godini Trumpovog predsjedanja državni dug narastao za više od 1.000 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke države prva su ekonomska sila svijeta, sa BDP-om od blizu 18.000 milijardi dolara, što znai da je dug SAD-a veći od BDP-a za oko 3.000 milijardi dorala

Većina dužnika je na sreću SAD-a unutar njihovih granica – čak 67,5 posto enormnog iznosa drže američke fizičke i pravne osobe, poput državnih i lokalnih vlasti, penzinih fondova, zajedničkih fondova i Federalnih rezervi.

Ostalih 32,5 posto je pak u vlasništvu međunarodnih subjekata, ponajprije stranih država. Prva među njima je Japan, zatim slijede Kina, Brazil, Velika Britanija, Šsviraska, Saudijska Arabija, itd.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)