Home / Ličnosti / Na jednoj slici je Putin, a na drugoj Orwellov Veliki Brat. Uočavate li sličnosti?

Na jednoj slici je Putin, a na drugoj Orwellov Veliki Brat. Uočavate li sličnosti?

NIJE nikakva tajna da je Vladimir Putin, najblaže rečeno, autoritaran vladar Rusije.

Putin čvrstom rukom vlada Rusijom zadnjih 18 godina, prvo kao premijer, a sad kao predsjednik.

>> Putin je ozbiljno zaprijetio Zapadu “nepobjedivim” nuklearnim oružjem. Trebamo li se bojati?

Nedavno je održao veliki govor o stanju nacije, na kraju kojeg je zaprijetio cijelom Zapadu “nepobjedivim” nuklearnim oružjem, koje ima neograničen domet i koji je, tvrdi Putin, savršeno otporan na sve zapadne proturaketne sustave.

Putinov govor o stanju nacije pred oba doma ruskog parlamenta stoga je poslužio kao njegov glavni (možda i jedini) predizborni nastup, a ništa nije bolje za zadobivanje simpatija ruskih glasača od poruka o snazi, dominaciji i nepobjedivosti majke Rusije.

Putin u predizbornom govoru obećavao i prijetio

To je, na kraju krajeva, Putinova središnja poruka posljednjih godina, otkad su pad cijene nafte i američko-europske sankcije ostavili svoj danak na ruskom gospodarstvu i negirale Putinovo obećanje o dobrom životnom standardu za prosječnog ruskog građanina. Umjesto toga, Kremlj mu obećava povratak Rusije na zasluženo središnje mjesto na svjetskoj pozornici, čemu govori u prilog i uvelike uspješna (iako humanitarno katastrofalna) vojna intervencija u Siriji.

Putin je poznat po nemilosrdnom odnosu prema opoziciji. Oporbeni čelnici u Rusiji redovito završavaju u zatvorima, a kritički nastrojeni novinari se ušutkavaju, a u najgorem slučaju završe mrtvi.

Sličnost s Orwellovim Velikim Bratom

Najpoznatije literarno upozorenje protiv totalitarnih režima napisao je George Orwell – radi se o njegovom čuvenom distopijskom romanu “1984”, po kojem je 1984. godine snimljen i istoimeni film.

Jedan je ruski tviteraš pod znakovitim nadimkom “Darth Putin” nakon govora ruskog predsjednika pred oba doma parlamenta uočio zanimljivu povezanost s legendarim Orwellovim romanom, u kojem fiktivnom zemljom Oceanijom vlada nedodirljivi šef Partije poznat po imenu Veliki Brat.

Iako ga nitko nije vidio uživo, a Orwell ne daje odgovor na pitanje je li Veliki Brat stvarna osoba ili tek personifikacija svemoćne partije koja kontrolira svaki aspekt života stanovnika Oceanije, jedan screenshot iz filma snimljenog po Orwellovu romanu neodoljivo podsjeća na nedavni Putinov govor pred ruskim parlamentom.

U svakom slučaju – ako vas Putin podsjeća na Orwellovog Velikog Brata, znajte da niste jedini.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)