Home / Ličnosti / Podignuta optužnica protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Mamiću

Podignuta optužnica protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Mamiću

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv Luke Modrića zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića i suradnika.

DORH je objavio kako se okrivljenika tereti da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. i dr. Kaznenog zakona, davao iskaz u svojstvu svjedoka, a nakon što ga je raspravni sudac prethodno upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, svjesno je neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa; kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 posto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao; potpisivao svaki puta kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen. Okrivljenika se tereti da je navedeno iskazivao, iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu.

Kad mu je predsjednik vijeća predočio taj dio zapisnika o njegovu ispitivanju u svojstvu svjedoka, koji je po dovršetku ispitivanja pročitao i svojim potpisom potvrdio da sadržaj zapisnika odgovara onome što je on iskazivao o ovom događaju i da na njega nema nikakvih primjedbi, okrivljenik je neistinito naveo kako kod prvog ispitivanja nije mislio na podjelu transfernog obeštećenja, nego na reguliranje njegova građanskopravnog odnosa te da nikada nije rekao da je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podjelu transfernog obeštećenja, iako svjestan da to što je iskazao na raspravi ne odgovara istini, objavio je DORH.

Kako je govorio Modrić

Modrić je u lipnju 2017. pred osječkim sudom govorio o  podjeli obeštećenja od svog transfera iz Dinama u Tottenham 2007., poslovnim i građanskim konekcijama i ugovorima sa Zdravkom Mamićem te predavanju svog dijela odštete na ruke gazdinoj obitelji.

Prema optužnici, Modriću je za transfer u Tottenham isplaćeno 67 milijuna kuna, od čega je Zdravku Mamiću dao 52 milijuna kuna. Dinamo je još na transfer platio 14 milijuna kuna poreza i prireza pa je sveukupno oštećen za oko 80 milijuna.

“Zdravka Mamića poznajem od 14. godine, kada sam došao u Dinamo. Tada smo u nazočnosti mojih roditelja potpisali ugovor u Agenciji, temeljem kojeg sam imao mjesečna primanja od oko 500 njemačkih maraka, opremu za nogomet, plaćeni stan, a ugovorom je bilo predviđeno i da s navršenih 18 godina dobijem automobil Golf V. Bilo je dosta igrača u Agenciji koji su također imali potpisane ugovore s Mamićem”, prisjetio se Modrić dodajući kako je plaću počeo primati nakon što je s Dinamom potpisao prvi ugovor.

Naveo je i to da je s Dinamom potpisao ukupno dva ugovora s pripadajućim aneksima, a s Mamićem i građanski ugovor koji je regulirao odnose između njih dvojice.

“Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kime o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, kod javnog bilježnika”, rekao je Modrić na suđenju.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)