Home / Vijesti / BiH / Objavljene informacije: Kakve je ocjene u školi imala Sebija Izetbegović

Objavljene informacije: Kakve je ocjene u školi imala Sebija Izetbegović

Sebija Izetbegović studirala je dugo, čak deset godina i to u periodu 1978 -1988. Godina diplomiranja: 1989. Prosjek ocjena: 7,38. Ona danas vodi najveću bolnicu u Bosni i Hercegovini. A izgleda da je bilo boljih.

Sebija Izetbegović studirala je dugo, čak deset godina i to u periodu 1978 -1988. Godina diplomiranja: 1989. Prosjek ocjena: 7,38. Ona danas vodi najveću bolnicu u Bosni i Hercegovini. A izgleda da je bilo boljih.

A portal Žurnal nedavno je objavio i listu njenih ocjena kojima se i nije baš imala mnogo razloga hvaliti. U dokumentu, čiji je faksimil objavljen u časopisu Doktor koji izdaje Ljekarska komora Kantona Sarajevu, navedeno je da je prosječna ocjena Sebije Izetbegović tokom studija bila 7,38. Sebija Izetbegović, dakle, nije ispunjavala osnovne uslove, propisane i tadašnjim ali i današnjim aktima Univerziteta u Sarajevu, da bi postala asistent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Što je, u suštini, početak njene akademske karijere tokom koje je „dogurala“ do „redovnog profesora“.

Međutim, nije samo njeno asistentsko zvanje sporno. U istoj biografiji navedeno je da je gospođa Izetbegović specijalizirala ginekologiju i akušerstvo. Specijalizacija je, prema biografiji, trajala od 18. 8. 1994. godine do 7. 2. 1996. godine. Osamnaest mjeseci trebalo je dr. Izetbegović sa postane specijalista ginekologije i akušerstva, podsjeća Žurnal.

Prema tada važećim propisima, specijalizacija u oblasti ginekologije i akušerstva mogla je trajati najmanje četiri godine. Prema važećim aktima Federalnog ministarstva zdravstva, za specijalizaciju u oblasti ginekologije potebno je najmanje 5 godina. Kako saznaje Žurnal, ponosna dr. Izetbegović tvrdi da je specijalizaciju započela u Zagrebu 1992. godine.

Međutim, sve i da je na vrijeme počela specijalizaciju, mnogo je nejasnoća. U stavu 1, člana16. Pravilnika o specijalizacijama i subspecijalizacijama koji je objavljen na web stranici Federalnog minitarsta zdravstva navedeno da „specijalizant, odnosno subspecijalizant provodi program specijalizacije, u pravilu, bez prekida“.
Ukoliko je direktorica Izerbegović započela specijalizaciju na vrijeme, to bi značilo da je sa specijalističkim programom morala započeti najkasnije u januaru 1992. godine. S obzirom na to da je, prema biografiji, tek u septembru 1992. godine odselila u Zagreb, specijalizaciju je morala započeti u Sarajevu. No, ukoliko je specijalizaciju započela u Sarajevu, onda joj dvije godine u Zagrebu nisu mogle biti uračunate u specijalistički staž, jer je i u tadašnjim pravilnicima postojala odredba identična današnjoj – „specijalistički program provodi se bez prekida“.

No, unatoč svim nelogičnostima, gospođa Izetbegović je danas specijalista ginekologije i akušerstva, te redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Pritome je najmoćnija osoba u, kako kaže, „stožernoj stranci BiH i Bošnjaka“. A da ne nosi teret prezimena Izetbegović, te da se u odnosu na nju provode propisi koji važe za sve – Sebija Izetbegović bi danas bila ljekar opće prakse, piše Žurnal.

DV

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)