Home / Vijesti / BiH / Ni Dodik, ni Bakir, ni Čović: Ovo je najbogatiji političar u BiH

Ni Dodik, ni Bakir, ni Čović: Ovo je najbogatiji političar u BiH

Iako se u bh. javnost ispredaju razne priče o milionima koje naši političari imaju, jedno ime neko vrijeme ne pojavljuje se često u novinskim člancima na temu bogatstva funkcionera. A to je ime bivšeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije. Znate li šta on sve ima u svom vlasništvu?

Iako se u bh. javnost ispredaju razne priče o milionima koje naši političari imaju, jedno ime neko vrijeme ne pojavljuje se često u novinskim člancima na temu bogatstva funkcionera. A to je ime bivšeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije. Znate li šta on sve ima u svom vlasništvu?

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH rođen je 1955. godine u Sarajevu, gdje i danas živi. Sa suprugom Aminom ima kćerke Dinu i Asju Zaru te sina Zlatka Salku. Ovaj profesor Ekonomskog fakulteta gimnaziju je završio 1973. godine u Detroitu (SAD), a diplomirao, magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Sarajevu.

Od 1997. do 2014. godine je bio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH), čiji je član od samog osnivanja, prenosi CIN.

Karijera
Profesionalnu karijeru počinje 1989. godine kao profesor na Ekonomskom i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom 1992. i 1993. bio je predsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bio je od 1996. do 2012. godine, s tim da je od 2001. do 2003. bio ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Vijeća ministara.

Ponovo je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH 2012. godine. Na toj funkciji bio je do 2015. godine.

Imovina
U Sarajevu posjeduje jedan stan, nad drugim dijeli vlasništvo sa suprugom, a u Dubrovniku ima stan zajedno sa sestrom. Ova tri stana vrijede skoro milion maraka.

U sarajevskom naselju Poljine sa suprugom Aminom posjeduje imanje i vikendicu čija je vrijednost 330.000 KM.

U imovinskom kartonu je naveo i suvlasništvo nad: ušteđevinom, oročenim depozitom za školovanje djece i vrijednosnim papirima, u ukupnom iznosu od 340.000 eura. Lagumdžija i njegova supruga su kreditno zaduženi 276.000 KM.

Amina Lagumdžija je suvlasnica firme „M.P.M. Plus“ koja se bavi marketingom i menadžmentom.

Zlatkov karton imovine pogledajte ovdje. Treba reći da je za Zlatkovu imovinu ”krivo” dugogodišnje bivstvovanje u bh. politici kao i zavidna profesorska karijera. Nikad nije doveden u neku ozbiljniju vezu s teškim kriminalom osim u slučaju ”reket”.

DV/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)