Home / Vijesti / Regija / FOTO Imigrantsku obitelj sa šestero djece potjerali iz Hrvatske, morali su spavati na otvorenom

FOTO Imigrantsku obitelj sa šestero djece potjerali iz Hrvatske, morali su spavati na otvorenom

UDRUGA Are You Syrious objavila je fotografiju imigrantske obitelji koja je pokušala zatražiti azil u Hrvatskoj. Kako navode, obitelj je pronađena u mjestu Apševci.

Policija udarila majku

“U petak, osmeročlana obitelj (uključujući i šestero djece, od koje je najmlađe imao samo jednu godinu), gurnuta je natrag u Srbiju. Čak i nakon što su i UNHCR i Hrvatski pravni centar obaviješteni o njihovoj namjeri za traženjem azila u Hrvatskoj.

Jedan član obitelji rekao je udruzi kako je policija udarila njegovu majku te kako su morali hodati 8 sati natrag.

Još gore od toga, djeca su bila prisiljena provesti noć vani jer je telefonska linija UNHCR-a otvorena tek od 8 i 30 ujutro, pa se nisu mogli prije toga pozabaviti slučajem”, napisala je udruga Are You Syrious na svom Facebook profilu uz fotografiju obitelji koja leži na otvorenom.

Izbjeglice ovise o radnom vremenu

Razgovarali smo s udrugom Are You Syrious.

“Tijekom 2017. imali smo slične situacije s UNHCR-om koji je imao mandat za osiguravanje pristupa međunarodnoj zaštiti za izbjeglice koje je žele zatražiti u RH. Krajem ove godine taj je mandat UNHCR prebacio na Hrvatski pravni centar, ali se očito situacija, u kojoj izbjeglice ovise o radnom vremenu organizacija, nije promjenila. Hoće li izbjeglice moći zatražiti azil onako kako je propisano zakonima RH na kraju se svodi na to jesu li došli od 8:30 do 17:00, i to samo radnim danom”, kažu nam iz udruge.

“UNHCR Srbije je izvjestio da su u 2017. zabilježili 3000 nezakonitih protjerivanja iz RH kojima Hrvatska krši vlastite, srpske i međunarodne propise”, dodaju.

“Također, s obzirom da redovito prikupljamo i analiziramo izvješća, kako neovisnih volonterskih grupa na srpsko-hrvatskoj granici, tako i od strane Liječnika bez granica Srbija (MSF Srbija) te UNHCR-a, ali Srbije, možemo potvrditi da se radi o sustavnoj praksi nezakonitih vraćanja od strane hrvatske policije koja se događa na cijelom teritoriju. U iskazima koje smo prikupili navode se i protjerivanja iz Zagreba, i to iz Prohvatilišta Porin te samog ureda/predvorja zgrade u kojemu se nalazi UNHCR”, poručili su iz udruge Are You Syrious.

Poslali smo upit policiji, kako bismo provjerili ove navode. Odgovore iz policije objavit ćemo čim stignu.

 Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)