Home / After Work / LifeStyle / (FOTO) MISTERIJAMA NEMA KRAJA! Rupa u Velikoj piramidi čuva GVOZDENI TRON!

(FOTO) MISTERIJAMA NEMA KRAJA! Rupa u Velikoj piramidi čuva GVOZDENI TRON!

Misteriozna ogromna šupljina, dužine preko 30 metara, koja je otkrivena u Velikoj piramidi u Gizi, mogla bi da čuva gvozdeni tron napravljen od rude meteora

 Arheolozi smatraju da je tron postavljen u piramidi kako bi pomogao faraonu na njegovom putu u sledeći život, piše Dejli mejl.

Ogromna šupljina otkrivena je početkom novembra 2017. u sklopu projekta skeniranja piramida pomoću radiografije i 3D rekonstrukcije, ali arheolozima još nije jasno čemu je taj prostor služio.

Šupljina je oblika hodnika i moguće je da se još pruža u visinu unutar piramide.

Keopsova piramida, napravljena oko 2550. godine pre Hrista, jedan je od najvećih i najkompleksnijih spomenika u istoriji arhitekture.

Ima tri poznate unutrašnje prostorije, kojima je moguće pristupiti kroz uske tunele, od kojih se jedan, pre dolaska u kraljičinu pogrebnu komoru, iznenada naglo širi i diže kako bi formirao tzv. Veliku galeriju koja vodi do kraljeve komore.

 – Novootkrivena prostorija nalazi se iznad galerije, ali nema praktičnu funkciju ‘smanjenja težine’ nad njom, jer je krov galerije već građen posebnom tehnikom upravo zbog toga – kaže Đulio Malji direktor Odeljenja matematike i profesor arheoastronomije na Politekniko di Milano.
On dodaje da se posmatranjem trona kraljice Heteferes, koji je pronađen u komadima i kasnije rekonstruisan, može pretpostaviti kako bi taj tron trebalo da izgleda.

Radi se o niskom stočiću od kedrovine prekrivenim zlatom i keramikom. Keopsov tron bi mogao da bude sličan tom, samo prekriven i tankim gvozdenim pločama.

 – Postoji moguća interpretacija, koja se dobro slaže s onim što znamo o egipastkim pogrebnim religioznim običajima navedenim u drevnim zapisima –  kaže Malji.

“U tim zapisima se navodi da će faraon, pre nego što dosegne zvezde severa, morati da prođe kroz ‘vrata neba’ i sedne u svoj ‘gvozdeni tron’”. 

– Jasno je da to ne bi bilo liveno, već meteorsko gvožđe, koje je palo s neba u obliku gvozdenih meteora (koje je specifično po tome što sadrži visok postotak nikla), baš kao što se i spominje u zapisima –  kažu naučnici.

Egipćani su koristili meteorsko gvožđe za izradu predmeta dizajniranih posebno za faraona, uključujući i poznati Tutankamonov bodež.

Une cavité inconnue de 30 mètres de long découverte dans la pyramide de par !!! @MehdiTayoubi https://www.sciencesetavenir.fr/archeo-paleo/archeologie/historique-une-cavite-de-30-metres-de-long-decouverte-dans-la-pyramide-de-kheops_117964 

Une représentation de ScanPyramids Big Void dans la pyramide de Kheops

Historique ! Une gigantesque cavité de 30 mètres de long découverte dans la pyramide de Kheops

En Egypte, une gigantesque cavité de plus de 30 mètres de long a été détectée et confirmée de manière irréfutable au cœur de la pyramide de Kheops par la mission ScanPyramids. Une découverte publiée…

 Daily Mail /Informer/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)