Home / Vijesti / Regija / Presreli hrvatske ribare: ‘Vi ste u slovenskom moru, vratite se’

Presreli hrvatske ribare: ‘Vi ste u slovenskom moru, vratite se’

Slovenski policajci su oko 6 ujutro upozorili dva hrvatska broda da se nalaze u slovenskom moru, no onda je između njih stao brod hrvatske policije, nakon čega su Slovenci otišli

9.20 Prvi susret hrvatskih ribara i slovenske policije u Savudrijskoj vali odigrao se jutros oko 6 sati. Dva ribarska broda u pratnji hrvatske policije isplovila su, a u spornom dijelu Savudrijske vale prišao im brod slovenske policije.

Slovenski policajci upozorili su ih da se nalaze u slovenskom moru, no onda je između njih stao brod hrvatske policije, nakon čega su Slovenci otišli, javlja Dnevnik.hr.

777a9c24456e20243e3d

Ribari su se nakon obavljenog posla nesmetano vratili u luku, a kako je na tom dijelu Jadrana najavljeno loše vrijeme, ne očekuje se da bi hrvatski ribari danas mogli ponovo isploviti.

‘Neka Hrvati poštuju graničnu liniju i neće doći do incidenata’

foto: Srdjan Ilic/Pixsell/Hajrudin Merdanović/24sata

Ništa se jednostrano ne može provoditi između država. To određuje Povelja UN-a u kojoj stoji da se nikakva sila ne može upotrijebiti kada je neki spor između država. On se mora riješiti na način na koji se rješavaju svi drugi sporovi na svijetu.

SLOVENCI TRENIRAJU STROGOĆUPolicija savjetovala ribarima: ‘Sutra se ponašajte normalno’

Kaže to akademik Davorin Rudolf o slovenskim težnjama da od danas jednostrano primijeni arbitražnu odluku o granici, a koju Hrvatska smatra nevažećom.

Slaže se i s izjavom premijera Andreja Plenkovića da je 29. prosinca dan kao i svaki drugi te da je važno ne izazivati nikakve incidente.

– Kada bi postojala dobra volja s obje strane, spor bi se mogao riješiti za pet minuta – tvrdi akademik Rudolf.

Kaže kako je državna granica ona koja je zatečena na dan stjecanja neovisnosti.

– Granica je 25. lipnja zatečena i to je granica između Republike Hrvatske i Slovenije na kopnu – kaže.

TVRDA STAJALIŠTA O ARBITRAŽICerar: Idemo u primjenu odluke suda; Plenković: Zelo jasno ne!

Granica je crta sredine, ako se drugačije ne dogovori

Na moru, gdje je najveći problem, postoji međunarodni ugovor koji obvezuje jednako i Hrvatsku i Sloveniju. U njemu stoji da je granica između dviju država crta sredine, ako se države drugačije ne dogovore. Od prvog dana smo na tome inzistirali – kaže Rudolf.

No bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji Ivica Maštruko za TV N1 kazao je da se mogu očekivati napetosti.

ARBITRAŽNA ODLUKACerar: ‘Naša vlada će ustrajati nepopustljivo na granicama…’

– Bit će sigurno malo napetosti s obje strane. Sasvim je sigurno da će Slovenija pristupiti provođenju svojih odluka i zakonskih odredbi o realizaciji arbitražne odluke, a to prvenstveno znači primjenu njihova četiri zakona, a odnose se upravo na to provođenje odluka arbitraže – rekao je Maštruko.

KOMENTARISlovenski mediji: “Sastanak Cerar – Plenković neuspješan”

‘Hrvatski ribari, nemojte ići da sredine Savudrijske vale’

Premijer Andrej Plenković pozvao je Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza. Hrvatska policija u četvrtak je hrvatskim ribarima savjetovala da se ponašaju normalno, ali da ipak ne idu skroz do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente.

Cerar: Arbitražnu presudu moramo provesti

Iz slovenskih diplomatskih krugova N1 saznaje da će Slovenija danas poslati diplomatsku notu Hrvatskoj u kojoj će poslati i zahtjev i nacrt ugovora za uspostavljanjem mješovite komisije za demarkaciju granice.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova država započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštovala Hrvatska.

– Provedba arbitražne presude je međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego ju moramo provesti – kazao je Cerar i dodao: ‘Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati’.

24sata/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)