Home / Vijesti / Svijet / Iran: Žene u Teheranu više neće biti hapšene zbog nepokrivanja u javnosti

Iran: Žene u Teheranu više neće biti hapšene zbog nepokrivanja u javnosti

Gotovo 39 godina nakon što su uvedena stroga pravila oblačenja, žene u Teheranu više neće biti hapšene zbog pojavljivanja u javnosti nepokrivene glave.

Prema pisanju lista The Times, izjava koju je sinoć dala policija glavnog grada Irana iznenadila je sve ukinuvši najvidljiviji stub islamskih zakona koji vladaju u ovoj zemlji od 1979.

“Oni koji ne poštuju islamska pravila oblačenja više neće biti pritvarani, niti će biti pokretane tužbe protiv njih, kazao je general Hossein Rahimi, šef policije Teherana, a prenosi The Times.

Ovo važi samo za glavni grad Irana, gdje su običaji liberalniji. Prestupnici će umjesto pritvora morati pohađati časove koje drži policija.

Ovaj potez će vjerovatno naljutiti religijske čistunce u ovoj šitskog državi koji hidžab vide kao sastavni dio smjernog načina oblačenja muslimanki. S druge strane, sve je veći broj žena koje se protive ovim zakonima i koje će obradovati ova odluka.

Reizbor relativno umjerenog predsjednika Rouhani ove godine možda je jedan od razloga za relaksaciju zakona. Takođe, mogući razlog su nevjerovatne reforme koje se provode u Saudijskoj Arabiji pod okriljem princa Mohammed bin Salman. Iako je ženama u Saudijskoj Arabiji i dalje zabranjeno da se pojavljuju nepokrivene u javnosti, zakoni koji im zabranjuju da se pojavljuju na istim mjestima gdje i  muškarci ubrzano se relaksiraju.

Ovakve reforme u Iranu nisu bile očekivane, obzirom da je ove sedmice desetogodišnja gimnastičarka izašla pred disciplinsku komisiju nakon što su objavljene njene fotografije sa takmičenja gdje se pojavila u “neislamskom” kupaćem kostimu u Maleziji.

Takođe, ovog mjeseca je britanskoj diplomatkinji Karen Pierce, koja je bile u posjeti Iranu sa Borisom Johnsonom, ministar iz iranske vlade naredio da stavi maramu. Iranski državni mediji su nazvali njeno ponašanje “neprimjerenim”, ali je od feministkinja dobila pohvale, piše The Times.

Dvije generacije Iranki odrasle su pod restriktivnim zakonima koje su nametnule mule nakon što je šah zbačen sa vlasti 1979. godine. U gradovima su mnoge žene nosile marame spuštene nazad tako da im je veći dio kose bio nepokriven, pomjerajući na taj način granice zakona. U posljednje vrijeme, aktivistkinje su protestovale postavljajući svoje fotografije na kojima ne nose marame na društvenim mrežama.

Lak na no ktima i uska odjeća takođe se smatraju neprimjerenim u Iranu, dok moralna policija može kazniti muškarce ako se u javnosti pojave u šorcu ili  bez košulje. Najčešće ih uguraju u policijski kombi i daju im odjeću da se pokriju.

izvor:buka

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)