Home / Vijesti / Svijet / Cijene nafte blago pale, u fokusu opet prekomjerna opskrba
Poslovnidnevnik.ba

Cijene nafte blago pale, u fokusu opet prekomjerna opskrba

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima još dublje ispod razine od 50 dolara budući da se pozornost ulagača nakon obnove proizvodnje u Nigeriji i Kanadi ponovo preusmjerila na prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,41 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,08 dolara.

Nigerijska je proizvodnja zbog napada militanata pala na najnižu razinu u 30 godina da bi se u međuvremenu počela oporavljati zahvaljujući zatišju od 16. lipnja. I kanadska se proizvodnja nafte iz bitumenoznog pijeska oporavlja nakon velikih požara koji su prouzročili velike zastoje. Do četvrtka je smanjenje opskrbe s područja Fort McMurraya svedeno na oko 400.000 barela dnevno.

Time se u fokusu tržišta ponovo našla prekomjerna opskrba, što je dodatno naglasilo i Reutersovo istraživanje, koje je pokazalo da je OPEC-ova proizvodnja u lipnju porasla na rekordnu razinu. To naglašava fokusiranost velikih bliskoistočnih proizvođača, uz izuzetak Iraka, na održavanje tržišnog udjela.

“Cijene nafte krenule su silaznom putanjom nakon što im je u prvoj polovini tjedna podršku pružio val kupovina radi pokrivanja ispražnjenih pozicija”, tumači Ole Hansen iz Saxo Banka.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 46,27 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

izvor/energetika/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)