Home / Vijesti / BiH / POPIS STANOVNIŠTVA: U BiH ima 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 Srba i 15,43 posto Hrvata

POPIS STANOVNIŠTVA: U BiH ima 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 Srba i 15,43 posto Hrvata

11:23 Prema etničkoj pripadnosti u Bosni i Hercegovovini 50,11 posto osoba se izjašnjavaju kao Bošnjaci, zatim 30,78 posto kao Srbi, kao Hrvati 15,43 posto, kategoriju ostali čini 17 posto stanovništva te 0,77 posto staniovništva se ne izjašnjava prema etničkoj pripadnosti.

11:15 U Bosni i Hercegovini prema istraživanju Agencije za statistiku u BiH, sprovedenom 2013. godine živi ukupno 3.531.159 stanovnika.

Od ukupnog broja stanovnika 59,4 posto čine žene, a 49,06 muškarci. Omjer muške i ženske populacije je skoro identičan.

U FBiH živi 2.219.220 što je 62,85 posto od ukupnog stanovništva, a u RS-u 1.228.423 što je 34,79 posto stanovništva.

U Brčko Distriktu živi 83.516 što je 2,37 posto ukupnog stanovništva.

11:10 – Koordinator Vijeća ministara BiH za popis Adil Osmanović je u svom obraćanju kazao da je prema ocjenama IMO tima popis uspješno realizovan.

– Evropska komisija, Vijeće Evrope i Vijeće ministara BiH su uoči popisa potpisali memorandum o razumijevanju i međunarodnom monitoring timu. Prema tekstu opći cilj međunarodnog monitoring tima je bio nadgledanje cijelog popisa s međunarodnim standardima – kazao je Osmanović.

Prema njegovim riječima popis je najveće statističko istraživanje jedne države pri kojem se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci stanovništva.

– Cilj je objaviti statističke podatke za cijelu državu. On osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim i drugim vrstama podataka. Ti podaci su neophodni za provođenje ekonomskim i socijalnih politika i korištenje fondova i druge potrebe građana. EU, kao i druge Međunarodne institucije, daju važnost popisu. Značaj popisa je veoma bitan u kontekstu evropskih integracije, uključujući i provođenje Reformske agende – kazao je Osmanović.

11:01 Rezultate će objaviti direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i saradnici kroz 17 tabela.

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Jukić podsjetio je na proces popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH koji je izvršen je od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

 Zahvaljujem se građanima BiH koji su doprinijeli popisu stanovništva. Jedan složen projekt ne bi mogao biti realiziran bez doprinosa mnogih sudionika, a posebno građana BiH koji su odgovornom saradnjom i odazivom doprinjeli popisu stanovništva, i svima ostalim koji su na bilo koji način sudjelovali u popisu, od Delegacije EU, preko ino misija do entitetskih Zavoda za statistiku – kazao je Jukić.

10:58 Preliminarni rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine objavljeni su nedugo nakon popisa, a BiH će danas nakon 25 godina dobiti i nove zvanične podatke koje će moći koristiti.

10:40 Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine danas objavljuje konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini sprovedenog 2013. godine.

Uoči prezentacije rezultata Popisa stanovništva prisutnima će se obratiti direktor Agencije za statisiku Velimir Jukić te Adil Osmanović, koordinator Vijeća ministara BiH za popis.

– U skladu sa Zakonom o popisu Bosne i Hercegovine, bit će prezentirani konačni rezultati iz svih područja popisa za koje su prikupljani podaci – kazala je Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Tako će biti prezentirani podaci o ukupnom broju stalnih stanovnika, njihove demografske karakteristike, obrazovne i ekonomske karakteristike, stanovi i zgrade te podaci o poljoprivredi.

Nakon niza odlaganja i sporenja u vezi s objavom rezultata Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, a nakon sjednice Centralnog popisnog biroa Bosne i Hercegovine održane 18. maja, saopćeno je kako je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva.

10:15 Popisi stanovništva u prosjeku se rade svakih deset godina, kako bi države mogle konstruisati razvojne planove u svim segmentima društva. Historijat popisa stanovništva u BiH seže u 16. vijek, kada su Osmanlije provodile svoje okvirne popise, a posljednji koji je do danas validan je onaj iz 1991. godine.

Preliminarni rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine objavljeni su nedugo nakon popisa,a BiH je danas nakon 25 godina dobila nove zvanične podatke koji će se moći koristiti.

izvor/Avaz/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)