Home / After Work / LifeStyle / Velika potražnja na crnom tržištu: U BiH u prodaji najviše lažnih Viagri i Kamagri

Velika potražnja na crnom tržištu: U BiH u prodaji najviše lažnih Viagri i Kamagri

Međunarodni kriminal falsifikovanja lijekova doživio je u posljednjih desetak godina ekspanziju, zbog čega je Savjet Evrope usvojilo Medicrime konvenciju o borbi protiv falsikovanja lijekova i medicinskih proizvoda.

Potpisivanjem konvencije i BiH a se uključila u sistemsku borbu protiv ove vrste kriminala.

Svake godine na tržište BiH se ilegalnim putem uvoze lažni lijekovi.

To se prije svega odnosi na lijekove za potenciju poput Viagre i Kamagre, za kojim je velika potražnja na crnom tržištu.

Među krivotvorenim lijekovima su najčešće i antibiotici, analgetici, te lijekovi protiv raka, malarije i holesterola.

Uska saradnja agencija u sprečavanju ovog vida kriminala je krucijalna, piše Federalna.ba.

“Agencija za lijekove svakog dana, ukoliko dođe do registracije određenog lijeka, što znači da je tom lijeku dozvoljena prodaja na našem tržištu, tu informaciju proslijeđuje u našu bazu koja je dostupna svim carinskim ispostavama širom BiH. Ukoliko se određeni lijek koji se uvozi u našu zemlju ne nalazi u samoj bazi, tada mi praktično zaustavljamo uvoz takve robe”, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubistva jer čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne sastojke, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek.

U Agenciji za lijekove BiH ističu da je otkrivanje krivotvorenih lijekova otežano zbog toga što Agencija ne posjeduje potrebnu analitičku opremu.

“Očekujemo nabavku dodatne opreme koja će nam osigurati ispitivanje neidentifikovanih, nepoznatih supstanci, koje mogu biti prisutne u takvim vrstama lijekova, krovotvorenih prije svega. Oprema jeste vrijedna oko milion maraka, ali će osigurati ispitivanje ove vrste preparata koji predstavljaju rizik za našu populaciju”, ističe Alija Uzunović, pomoćnik direktora Agencije za lijekove BiH.

Bosna i Hercegovina je početkom decembra potpisala Medicrime konvenciju Savjeta Evrope o borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda, te je na ovaj način iskazala spremnost da se na organizovan i sistemski način, suprotstavi ovom međunarodnom kriminalu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH još od 2011. godine provodi temeljne aktivnosti u vezi sa pristupanjem ovoj Konvenciji, te je državna radna grupa izradila, a Savjet ministara BiH u junu 2015. godine usvojilo Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju Medicrime konvencije.

Operativnim planom su definirane sve aktivnosti koje je neophodno preduzeti s ciljem provedbe konvencije – navode u Ministarstvu.

Operativnim planom je predviđena saradnja državnih institucija i agencija u otkrivanju i sprečavanju trgovine krivotvorenih lijekova kao i nabavka specijalne laboratorijske opreme s ciljem pravovremene detekcije falsikikovanih lijekova.

Izvor/federalana.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)