Home / Vijesti / BiH / Moskva spremna da podrži osamostaljenje Republike Srpske

Moskva spremna da podrži osamostaljenje Republike Srpske

Moskva je spremna da podrži Republiku Srpsku da otvori pitanje svog osamostaljenja, naročito u kontekstu pregovora o konačnom rješenju za Kosovu i Metohiju, koji će biti intenzivirani od septembra.

Ovu poruku predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, kako nezvanično saznajemo, trebalo bi da prenese ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji će 16. i 17. septembra posjetiti Sarajevo i Banjaluku.

Prema našim informacijama, Moskva je već nezvaničnim kanalima i Beogradu i Banjaluci poslala signal da je sa velikom pažnjom primljen Dodikov čvrst stav da će, ukoliko Priština dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama ili dogovor oko KiM bude podrazumevao bilo koji sličan aranžman – i Srpska krenuti putem samoopredjeljenja.

Dolazak Lavrova u Banjaluku skoro u dan će se poklopiti sa razgovorima koje će predsjednik Aleksandar Vučić, 15. septembra, voditi u Moskvi sa šefom ruske države Vladimirom Putinom. Rješavanje kosmetskog pitanja biće centralna tema u Kremlju, koji pažljivo prati sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za “Novosti”, da nema sumnje da će Rusija podržati težnje Banjaluke da traži stolicu u UN, ukoliko konačno rešenje za KiM bude vodilo u tom pravcu:

– Iz zvanične Moske u više navrata su stizale poruke da rješavanje kosovskog pitanja ne može biti specifičan slučaj, već jedna vrsta modela za budućnost. Dolazak Lavrova u Banjaluku je još jedan signal da Moskva i Srbiju i Srpsku doživljava kao strateške partnere na Balkanu, a takođe i demonstriranje podrške Dodiku, koji je za Rusiju garancija da BiH neće ući u NATO.

Za dr Slobodana Zečevića, naučnog saradnika na Institutu za evropske studije, Rusija uvek želi da pruži dobre “usluge” Srbiji i Srpskoj, kada je reč o našim interesima:

– I sad je za očekivati da će Moskva međunarodnim partnerima, a posebno SAD, preneti neke naše stavove i rešenja, prije svega oko kosovskog pitanja. Potrebno je prvo zatvoriti ovu temu, pa onda eventualno otvarati druga važna pitanja, kao što je situacija u BiH u globalu. Rusiji takođe odgovaraju i jake Srbija i Srpska.

Ali upravo ove veze i relacije izazivaju veliko podozrenje među zapadnim silama i podižu nervozu njihovih predstavnika u BiH, koji na sve načine pokušavaju da “disciplinuju” Dodika i oslabe napore Rusije da ojača svoje prisustvo u regionu.

I dok će boravak Lavrova u Banjaluci, gde će zajedno za Dodikom postaviti kamen temeljac za Rusko-srpski pravoslavni centar i hram, proteći u prijateljskoj i svečanoj atmosferi, odlazak ruskog šefa diplomatije u Sarajevo mogao bi da ima i neprijatne teme za diplomatiju BiH.

*foto S.Mišljenović

Naime, izvor “Novosti” iz Savjeta ministara BiH prenosi da će Lavrov u Sarajevu najvjerovatnije zatražiti dodatna objašnjenja o, zasad tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulaz na teritoriju Bosne.

Prema nezvaničnim informacijama “crnu listu” potpisao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić, koji je inače šef Izbornog štaba Srpske demokratske stranke za predstojeće izbore u BiH. Inače, SDS je do sada javno zastupao politiku što boljih odnosa sa Rusijom.

Naši izvori tvrde i da je Mektić ruskom ambasadoru u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali je odbio da mu je da na uvid. Mektić je navodno ruskom diplomati dao objašnjenje da je spisak napravljen nakon istrage koju je, kako se priča, sprovela Obaveštajno-bezbednosna agencija (OSA), na čijem čelu je Osman Mehmedagić Osmica, nekadašnji tjelohranitelj Alije Izetbegovića, a danas bliski saradnik njegovog sina Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

KONTRA BRITANCIMA

Da će posjeta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Banjaluci u zapadnim, a posebno britanskim centrima, biti zabilježena kao još jedan “minus” za Dodika, govore i informacije da su britanske obaveštajne službe nedavno uspostavile logistički i operativni centar u Sarajevu, s ciljem slabljenja pozicije predsednika Srpske pred izbore.

Ova ofanziva britanskih agenata ima strateško uporište u težnji da se medijskim i operativnim kompromitovanjem Dodika i njegove ideje vojne neutralnosti stvore uslovi za slabljenje ruskih akcija u regionu i okretanje BiH ka NATO.

MALOFEJEV STOP, AL KAIDA, PROĐI

Mediji u BiH objavili su da je nedavno zabranjen ulaz ruskom oligarhu Konstatinu Malofejevu, koji je, prema tim izvorima, tri sata zadržan na banjalučkom aerodromu, nakon čega mu je uručeno rešenje o protjerivanju. Poslije Malofejeva, navodno je još jednom Rusu, početkom avgusta, zabranjen ulazak u BiH.

Naš izvor objašnjava da, dok se Rusima zabranjuje ulaz, granicu BiH prelazi ko kako hoće, uključujući i teroriste Al kaide, od koji su neki od njih imali čak i bosanski pasoš koje je svojevremeno davao i sadašnji kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

MERKEL: NEMA PROMJENA GRANICA NA ZAPADNOM BALKANU

Nema promjena granica na Zapadnom Balkanu, to izgleda mora da se ponavlja svaki put – poručila je juče njemačka kancelarka Angela Merkel poslije sastanka sa predsjedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Istovremeno, Merkelova je navela da i dalje postoji “evropska perspektiva” za sve države Zapadnog Balkana i istakla značaj saradnje među zemljama regiona.

– Sve ukupno gledajući, saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo lidere zemalja ovog regiona da što bliže sarađuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi i uradićemo sve da pomognemo BiH u rešavanju ovog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata – rekla je ona.

(BalkansPress / novosti.rs)

Komentari

komentari

Check Also

Grad Beč će dobiti prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)