Home / Vijesti / Regija / Turska bi se mogla okrenuti savezništvu s Putinovom Rusijom

Turska bi se mogla okrenuti savezništvu s Putinovom Rusijom

Zaoštravanje američko-turskih odnosa moglo bi dovesti do narušavanja kompletne strukture NATO saveza, mišljenja je analitičar i profesor međunarodnih odnosa Zlatko Hadžidedić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Hadžidedić ocjenjuje da je na pomolu potpuno zahlađenje odnosa ove dvije svjetske sile, prevashodno zato što su SAD načinile neke poteze koji bespovratno idu u tom pravcu.

Aktuelna administracija SAD-a, smatra Hadžidedić, očito je donijela stratešku odluku da se ide u razvaljivanje svih postojećih multilateralnih struktura, poput NATO-a, EU, UN-a…

– Ja to vidim kao mogućnost narušavanja čitave strukture NATO-a, u kojoj je Turska igrala jednu od najvažnijih uloga – poručuje Hadžidedić.

Generalno gledajući, naglašava, SAD sa drugim državama ponovo nastoje izgrađivati odnose na bilateralnom nivou, a takva tendencija na sceni je već duže vremena.

– Međutim, to istovremeno zahtijeva i da se multilateralne strukture potkopaju i dovedu u pitanje. Ukoliko SAD nastave zaoštravati odnose s Turskom, teško će to moći podnijeti NATO savez u sadašnjem obliku – kazao nam je Hadžidedić.

Potcrtava da Turska u NATO-u igra veoma bitnu stratešku ulogu kao najisturenija zemlja koju Savez ima prema Rusiji i uopšte prema Bliskom i Dalekom istoku. Naš sagovornik mišljenja je da su SAD donijele odluku da Tursku poguraju u pravcu saveza sa Rusijom.

– Takve stvari nagovijestili su i Putin i Erdogan, a radi se o krupnom geopolitičkom preslagivanju koje će sasvim sigurno imati dalekosežne posljedice – ocjenjuje Hadžidedić.

zlatko-hadzidedic-2018-aa
Zlatko Hadžidedić / Vijesti.ba

Napominje kako EU nema vlastitu odbrambenu strukturu, i da sa Turskom nikad nije izgradila potreban nivo odnosa, iako su određeni međusobni odnosi postojali unutar NATO-a, prije svega zahvaljujući SAD-u.

– Sada kad nestane taj faktor, pitanje je kako će se Evropa morati postavljati u odnosu prema Rusiji. Očigledno će morati graditi samostalnu odbrambenu strukturu koja neće nužno biti više NATO – dodaje Hadžidedić.

Smatra da će Turska, htjela to ili ne, voljom SAD-a biti prisiljena da traži nova tržišta i nove saveznike.

– Naravno, na prvom je mjestu Rusija, kao njen nekadašnji strateški protivnik. Ali normalno je da u momentu kad mijenjate dosadašnje saveznike, za nova savezništva prvo razmatrate prijašnje protivnike – ističe Hadžidedić.

Uvjeren je da će se Turska nastojati okrenuti savezništvu s Putinovom Rusijom.

– A onda se otvara čitav niz novih pitanja. To zahtijeva da se i Turska i Rusija drugačije postave u odnosu prema EU. To zahtijeva i od EU da pronađe vlastiti identitet koji više neće biti građen na temelju savezništva sa SAD-om – napominje Hadžidedić.

Očekuje da SAD postepeno počnu napuštati NATO savez.

– Ono što je već nametnuto kao tema unutar NATO saveza – da ostale zemlje preuzmu stepen finansiranja, kao što su to do sada činile SAD – govori da prije svega SAD žele ili temeljitu reformu NATO-a ili jednostavno žele nametnuti nemoguće uslove koje ostali ne bi mogli pratiti. A samim tim SAD kompletan NATO guraju u pravcu rastakanja – poručuje Hadžidedić.

Za BiH, koja i dalje za najveći prioritet vanjske politike ima euroatlantske integracije, Hadžidedić kaže da je izgubljena u svemiru.

– Sve ovo što ja vama govorim, da nekome od naših političara probam reći, oni bi mi rekli da pričam gluposti, jer su oni na jedan način naštimovani da ponavljaju jednu te istu frazu. Stvari se ubrzano mijenjaju, čitava globalna konstelacija se mijenja, a da BiH toga uopšte nije ni svjesna – kategoričan je Hadžidedić.

Dodaje kako je posebno loše za BiH da je imala veoma prijateljske odnose sa SAD-om, koje ubrzano prestaju bivati zainteresovane za Evropu, pa samim tim i za Balkan.

– Također je loše da dvije prijateljske zemlje, kao što su Turska i SAD, ubrzano ulaze u zahlađenje odnosa, a BiH će se prije ili poslije morati naći u poziciji da bira. I što je najgore u svemu tome, vjerovatno neće biti u poziciji ni da bira, jer je suviše mala i beznačajna da bi mogla da bira. Jednostavno, samo će biti stavljena pred svršen čin – upozorava Hadžidedić.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su u velikoj mjeri od Dejtona do danas počivali na angažmanu SAD-a, ali ukoliko bi došlo do totalnog dezangažiranja SAD, to bi moglo predstavljati opasnost za BiH.

– Ideja podjele BiH i od strane susjeda i od strane nekih drugih evropskih sila, prije svega Velike Britanije, nikada nije sišla sa dnevnog reda. Ja to i dalje vidim kao realnu opasnost. Malo, malo pa mi dobijemo neku inicijativu iz Londona da bi BiH trebalo podijeliti. Zatim to neko ponovi u Zagrebu i u Beogradu. Mi trebamo biti svjesni da su SAD zapravo bile jedini garant da se to ne razvija u tom pravcu – zaključio je Hadžidedić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)