Home / Vijesti / BiH / Hrvatska i BiH na oprezu-U Srbiji panika zbog devetero umrlih od groznice Zapadnog Nila

Hrvatska i BiH na oprezu-U Srbiji panika zbog devetero umrlih od groznice Zapadnog Nila

Devet osoba umrlo je do sada od virusa Zapadnog Nila u Srbiji, a registrirana su 102 slučaja oboljenja, najnoviji su podaci Instituta javnog zdravlja “Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda.
U Srbiji je zavldala panika je tu bolest prenose komarci, a ta bolest je prisutna i u Hrvatskoj. Iako se do sada navodilo da su komplikacije od ove bolesti rijetke, ne zna se još zbog čega onda ovoliki broj tragičnih slučajeva u susjednoj nam zemlji.

Evo što kaže naš Zavod za javno zdravstvo.:
– Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, a mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca (npr. Aedes albopictus). Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima.


Infekcija najčešće prolazi bez simptoma (u 80 posto slučajeva), a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip.


Tek se rijetko može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga), Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te osobe koje imaju komorbiditet ili su imunosuprimirane (maligne bolesti, dijabetes, hipertenzija, kronična bubrežna bolest ili su transplantirane i sl.) – navode u našem HZJZ-u.


Inače, U Hrvatskoj je od 2012. godine do 2017. zabilježeno oko 30 oboljelih, od kojih je jedan oboljeli preminuo od posljedica komplikacija infekcijom.

Evo kako se zaštititi

Radi smanjenja rizika od infekcija koje se prenose komarcima kao što su npr. infekcije virusom Zapadnog Nila, denge virusom, chikungunya, Zika virusna bolest osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene individualne mjere, navodi naš HZJZ, zaštite od komaraca su:

• Primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača), • Izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka, tijekom noći do zore, ako je provedivo • Nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike, • Primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima, • Primjena različitih repelenata za prostore, • Primjena klima-uređaja za rashlađivanje prostora (što ne odgovara komarcima).

Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, u raznim nakupinama vode u našem okolišu.

Potrebno je: • ukloniti nakupljenu vodu u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama • ukloniti nepotrebne predmete u okućnicama gdje se može nakupljati voda –npr. odbačene limenke, kante, igračke, stare automobilske gume i sl. • prekriti/čvrsto zatvoriti ili isprazniti, različite spremnike za vodu • redovito prazniti vodu (barem jednom tjedno) iz tanjurića ili plitica, lončanica, vaza ili posuda za cvijeće i drugih različitih nepokrivenih manjih ili većih spremnika za vodu.

Prema aktualnoj situaciji na terenu i raspoloživim mogućnostima potrebno je isušiti neisušene kanale, lokve, vodu u prirodnim udubljenjima u drveću te male stajaće vode i sl.

(slobodnadalmacija.hr)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)