Home / Vijesti / Regija / Vandalizam u Hrvatskoj: Zapaljena srpska kuća i štala

Vandalizam u Hrvatskoj: Zapaljena srpska kuća i štala

Dušan i Mara Novaković u selu Zalužnica, kod Otočca u Hrvatskoj, ostali su bez svega što su sticali 20 godina.

Kuća i štala srpskih povratnika Dušana i Mare Novaković u selu Zalužnica, kod Otočca u Hrvatskoj, zapaljene su dok su oni bili u Srbiji.

Nakon povratka u selo u nedelju, 20. maja, zatekli su strašan prizor. Pored štale koja je totalno spaljena, ubačena je i eksplozivna naprava i u kuću, gdje je namještaj i sve izgorjelo.

Kako je saopštila Slađana Novaković, ćerka Dušana i Mare, policija je obavještena, izvršen je uviđaj, a njeni roditelji mogu samo da čekaju i mole Boga da će se nešto desiti i da će se neko smilovati i pogledati njihovu situaciju.

– Moj otac je i posle “Oluje” i rata koji se desio ipak odlučio da krene u novi početak i vrati se u rodno selo Zalužnicu – napisala je Slađana. – Nije gubio nadu i sa svojih deset prstiju i ženom Marom dolazio je u rodnu Zalužnicu. Malo po malo sređivao je kuću i osposobljavao je za normalan život. Kupio je traktor i osnovne poljoprivredne mašine kako bi krenuo u obradu godinama neoranih njiva, kada se dogodilo ovo.

Dušan i Mara Novaković su odlučili da ostave kuću na nekoliko dana kako bi posjetili djecu.

– Za nepunih 5 dana, dok je boravio u Hrtkovcima, u posjeti unuku i svojoj djeci, moj otac se vraća i zatiče sledeću situaciju. Već u prilasku kući, vidjeo je da na štali nema krova. Prava tuga uslijedila je kada je izašao iz automobila i vidjeo taj očajan prizor. U šoku su ostali i Dušan i Mara, ali najveća tuga uslijedila je kada su pogledali put kuće i vidjeli da je unutra sve crno. Pod strahom su otvorili vrata kuće, a tu ih je dočekao pakao – opisuje ćerka Slađana.

Ovaj vandalski čin oštro je osudio i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta koji je u saopštenju naglasio da je ovo još jedan dokaz da u Hrvatskoj postoje jake snage koje su zadojene mržnjom prema Srbima i koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da na krajiškom području živi i ovo malo Srba, koji ne žele da se odreknu svog identiteta.

Linta je pozvao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da javno osude uništavanje imanja Dušana i Mare Novaković i da zatraže od nadležnih organa da u što kraćem roku pronađu i kazne nalogodavce i počinioce ovog vandalskog čina.

– U slučaju da Grabar Kitarović i Plenković javno ne osude paljenje imanja Dušana i Mare Novaković, to će biti ohrabrenje proustaškim snagama da nastave organizovano nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj – ocjenio je Linta i naveo da je u selu Zalužnica, po popisu stanovništva 1991. godine, živjelo 518 stanovnika, od čega 500 Srba.

Izvor:InfoBijeljina

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)